Vreme čitanja: oko 4 min.

Ženu i ćerke sakrio, pa se vratio da pomogne komšijama u Slivovo: Porodica nestalog Gorana gaji nadu da je živ

E. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prisećajući se kobnog dana Silvana navodi da je Goran noć ranije, zbog napada Albanaca na selo Slivovo, prebacio nju i devojčice kod njenih roditelja u Gračanicu, te da se odmah vratio u Slivovo kako bi pomogao komšijama da odbrane porodice

  • 2
Silvana Marinković Foto: N. Zejak

Trojica muškaraca Goran Marinković, Predrag Miljković i Mile Pavić iz sela Slivovo kod Prištine kidnapovani su 19. juna 1999. godine. Kidnapovani su u mestu Labljane u opštini Novo Brdo na putu Priština-Gnjilane i odvedeni u "nepoznatom" pravcu i od tada do danas Goranova supruga Silvana traga za njim zajedno sa ćerkama Draganom i Tamarom koje "oca znaju preko jedne jedine preostale fotografije i maminih priča".

Na dan kada je Goran kidnapovan Dragana je imala nepune tri godine, a mlađa Tamara sedam meseci. Obe su završile fakultete, Dragana Pravni, a Tamara Ekonomski, ali i jedna i druga sa mamom žive od tatine penzije koju će primati još nekoliko meseci pošto Tamara u junu završava master čime će po automatizmu biti ukinut jedini izvor prihoda.

Prisećajući se kobnog dana Silvana navodi da je Goran noć ranije, zbog napada Albanaca na selo Slivovo, prebacio nju i devojčice kod njenih roditelja u Gračanicu, te da se odmah vratio u Slivovo kako bi pomogao komšijama da odbrane porodice koje nisu imale gde da se izmeste niti su uprkos već raspoređenim pripadnicima KFOR-a imale bilo kakvu zaštitu.

Silvana Marinković Foto: N. Zejak

- To je bilo naše poslednje viđenje. Sutradan je sa dvojicom komšija krenuo kamionom iz Prištne preko Gnjilana za Bujanovac ali su im, kako sam saznala komšije Albanci, čija imena zbog bezbednosti moje dece ne smem pominjati, posatvili zasedu u Labljanu i oteli ih, a kamion natovaren pokućstvom jedne srpske porodice iz Prištine su odvezli u Gnjilane - priča ona.

U potrazi za nestalim suprugom u proteklih skoro 25. godina dobijala je i dobija neprestano poluinformacije o njegovoj sudbini.

Saznala je da su odmah po kidnapovanju sva trojica prebačeni u školu u Mramoru u opštini Novo Brdo, gde se nalazio Štab UČK, da su potom prebačeni u selo Zlaš kod Podujevo, nešto kasnije su utamničeni u podrumu katoličke crkve u Prištini, a potom su navodno prebačeni u okno rudnika u Đakovici odakle im se gubi svaki trag.

Stoji informacija da su sva trojica pokopana na jednoj lokaciji na razmeđu sela Zebince i Bresaljce u opštini Novo Brdo. Pretraga te lokacije se neprestano odlaže pošto Prištisnke vlasti odbijaju da postupe po zahtevu Beogradske Komisije za nestala i kidnapovana lica.

- Neću odustati kao ni brojne srpske porodice čiji su članovi kidnapovani od zahteva da se moj suprug ili bar njegovi posmrtni ostaci pronađu kako bi moje ćerke mogle da mu odu na grobište i upale sveću i da se pomire sa sudbinom da oca nikada neće videti niti osetiti njegovu zaštitu - kroz suze izgovara Silvana.

Priseća se, teških trenutaka, kada je ćerkicama kako su odrastale, morala da pojasni "tvrdnju" da će tata da se vrati i da će im doneti lutkee koje su njihove vršnjakinje dobijale od svojih očeva.

- Provela sam stotine i stotine neprospavanih noći plačući, pored krevetića u kojima sam njih dve uspavljvala pričama o tati koji radi negde daleko i koji će koliko sutra doći, a u jutarnjim satima pokušavala da smislim razlog zbog čega tate nema - govori ona verujući da će se njen suprug odnekuda pojaviti.

Kako su devojčice odrastale nastojala je da u njima ugradi, kako kaže, vrline čoveka koji ne mrzi i koji upravo zbog preživljenog mora pružiti ruku pomoći svakom oko sebe.

Te osobine krase ih i upravo zbog toga ćute i trpe zajedno s majkom koja će, kako kaže, skrenuti s uma jer za njene sirotice sa završenim državnim fakultetima nema posla dok "radna mesta dobijaju deca iz dobro stojećih porodica sa nazovi diplomama stečenim na nepostojećim školama i fakultetima".

Silvana Marinković Foto: N. Zejak

- Obraćala sam se na sve moguće adrese moleći da se i u našem slučaju ispoštuje "pravo dece iz porodica kidnapovanih i nestalih na prednost u zapošljavanju", ali to za moju decu ne važi jer je očigledno da je nekom stalo da nas članove porodica nestalih i kidnapovanih protera sa Kosova i Metohije i time sa dnevnog reda skine to najbolnije pitanje, te da se našim progonom aboliraju počinioci zločina - zaključuje ona.

U prilog tome ona dodaje da je EULEX dodatno ugrozio opstanak porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosmeta.

Naime, EULEX je pre dve godine predao istražiteljima policije tzv. Kosova kompletnu dokumantaciju, spiskove nestalih, svedočenja, dokazni materijal, izjave svedoka i saznanja porodica,čime je njihova bezbednost, kako ona veli, apsolutno ugrožena.

- Plašim se da su uparvo na spiskovima za hapšenje za nekakve navodne ratne zločine ,koje je sačinilo Civilno društvo,stavljena imena članova naših porodica jer je to jedan od načina da se mi ućutkamo i razbežimo gde ko stigne jer život dece je ipak preči - zaključi ona.

(Telegraf.rs/N.Zejak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA