≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spremite se za totalni vremenski preokret: Ove predele Srbije u sedmici pred nama očekuje i sneg

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maksimalna temperatura u ponedeljak i do 33°C, potom u nastavku sedmice sledi drastičan pad temperature vazduha

  • 5
Đorđe Đurić VREMENSKA PROGNOZA SLANA Foto: B. Ilić

Nastavlja se leto usred aprila, kao i vreme nalik junskom, s obzirom na izmerene temperature vazduha. I današni dan doneo je Srbiji 30°C. Ipak, u sedmici pred nama očekuje se preokret vremena.

Ponedeljak će biti najtopliji dan ovog aprila, a u pojedinim mestima, mogao biti biti i najtoplji dan u aprilu otkad se vrše merenja, uključujući i Beograd. U Beogradu je najviša temperatura do sada merena krajem aprila 2003. godine 32°C, a sutra može dostići i 33°C. Obaranja rekorda moguće je u mnogim predelima Srbije, dok obaranja apsolutnog rekorda na novi Srbije od 35°C neće biti.

Dakle, u ponedeljak sunčano i tropski toplo. Vazdušni pritisak biće u osetnijem padu, a jugozapadni vetar u pojačanju. Maksimalna temperatura biće od 27 do 33°C. Duvaće umeren do pojačan jugozapadni vetar, u Vojvodini i na zapadu Srbije jak, a u Bačkoj i na planinama zapadne i jugozapadne Srbije imaće i olujne udare.

Suncan dan u Beogradu Foto: Nikola Anđić

Vetar će biti fenskog efekta i veoma suv, pa se apeluje na oprez zbog opasnosti od požara na otvorenom, tako da ne treba da se vatra pali na otvorenim površinama.

Sve do utorka očekuju se visoke vrednosti UV zračenja.

Inače, ovih dana temperature su više za 10 do 15 stepeni, s obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovaj deo aprila od 15 do 19°C.

I u utorak će u većem delu Srbije tokom većeg dela dana biti sunčano i dalje veoma toplo, uz temperature do 30°C i uz jak jugozapadni vetar, koji će na planinama imati i olujne udare.

Već ujutro na severu Vojvodine očekuje se prodor hladnog fronta, uz naoblačenje i skretanje vetra na jak severoistočni, a biće i osetno hladnije, maksimalna temperatura do 20°C.

U utorak kasnije posle podne, uveče i tokom noći jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz naglo zahlađenje i jak severoistočni vetar.

Kiša ilustracija Foto: Mateja Beljan

U sredu će hladni front podeliti Srbiju na dva dela, pa će se maksimalna temperatura kretati od 8-9°C na severu i zapadu Srbije i u Beogradu do 20°C na jugoistoku Srbije. Biće oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, ponegde i uz obilnije padavine.

Od četvrtka do kraja sedmice očekuje se relativno sveže. Maksimalna temperatura biće od 10 do 16°C, u Beogradu do 12°C.

Očekuje se promenljivo oblačno.

U četvrtak će kiša padati u većem delu Srbije, a u petak i za vikend u južnim i istočnim predelima, za vikend uz jak severozapadni vetar.

Od četvrtka do kraja sedmice na planinama južne i jugozapadne Srbije očekuje se sneg. Sneg bi padao uglavnom iznad 1500 metara nadmorske visine i zabeleo bi te predele, a lokalno će se u noćnim, jutarnjim i večernjim časovima snežna granica spustiti i na 900-1000 metara, pa bi sneg mogao da zabeli i ova područja Srbije. Prema trenutnim prognozama sneg bi padao na Kopaoniku, Staroj planini, Zlatatu, Goliji, na planinama Kosova i Metohije, ali i na Zlatiboru.

Dakle, u drugoj polovini sedmice pred nama očekuje nas vreme nalik jesenjem, a zima će se vratiti u planinske predele.

Stabilizacija vremena i porast temperatura na vrednosti od  19-20 do 24°C očekuje se nakon 23. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA