Vreme čitanja: oko 3 min.

Hladni front juri prema Srbiji, slede olujni vetrovi, padavine, zahlađenje: Ovaj deo zemlje biće prvi na udaru

Vreme čitanja: oko 3 min.

Maksimalna temperatura danas do 33°C, uz mogućnost obaranja rekorda za april. Današnje temperature više su za 15 stepeni od proseka za ovo doba godine

  • 3
Vremenska prognoza Foto: Telegraf

Današnji dan u Srbiji pravi je letnji i nalik julskom, jer su temperature u mnogim predelima već dostigle i prešle 30°C. Maksimalna temperatura danas uz sunčano vreme i pojačan jugozapadni vetar mogla bi da dostigne čak i 33°C, tako da u nekim predelim Srbije postoji mogućnost obaranja temperaturnog rekorda za april otkad se vrše merenja, uključujući i Beograd.

Trenutne temperature vazduha Foto: w2u

Inače, dosadašanja najviša temperatura u Beogradu u aprilu bila je 32,4°C i merena je 30. aprila 2003. godine.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Inače, zbog uticaja i jačanja ciklona sa centralnog Mediterana, vazdušni pritisak danas je u osetnijem padu, a jugozapadni vetar u pojačanju.

U Vojvodini i na zapadu Srbije jugozapadni vetar biće jak, u Bačkoj i na planinama i sa olujnim udarima od 70 km/h.

Noć između ponedeljka i utorka na severu i zapadu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu zahvaljujući fenskom efektu jugozapadnog vetra biće veoma topla i do kasno u noć temperatura ne bi ponegde padala ni ispod 20°C. Svežije i ugodnije biće na jugu i istoku, uz minimalne temperature ispod 10°C, lokalno i oko 5°C.

Satelitska slika Foto: sat24

I u utorak se nastavllja veoma toplo vreme, uz umerenu i visoku oblačnost, ali i dalje uz dosta sunca. Maksimalna temperatura u većini predela biće do 28-29°C, na jugu, jugoistoku i istoku Srbije do 30°C.

U većini predela duvaće jak, na udare i olujni jugozapadni vetar, koji će i dalje biti veoma suv i fenskog karaktera.

Već ujutro hladni front stići će do severa Vojvodine, uz naoblačenje i zahlađenje, ali i uz jak, na udare i olujni severoistočni vetar. Maksimalna temperatura u tim predelima biće do 20°C.

Inače, u utorak tokom dana sve više jačaće ciklon sa Jadrana, pa se pred kraj dana, tokom večeri i noći u svim predelima očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severni i severoistočni. Pri prodoru hladnog fronta prolazno su mogući olujni udari severca, a temperatura će biti u osetnijem padu, zbog prodora vrlo hladne vazdušne mase iz oblasti Alpa i preko Panonske nizije.

U sredu će biti oblačno i osetno hladnije sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Na planinama zapadne i jugozapadne Srbije očekuje se i sneg.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 10°C na severu i na zapadu Srbije i u Beogradu do 20°C na jugoistoku i istoku Srbije.

Kišovito i hladno biće i u četvrtak, na jugu i istoku povremeno i sa pljuskovima sa grmljavinom, dok se na planinama očekuju susnežica i sneg.

Snežna granica spustiće se na 900-1000 metara i većina tih predela mogla bi i da se zabeli.

Sinoptička situacija Foto: w2u

U petak i za vikend promenljivo oblačno, u petka i u subotu u većini predela suvo, ponegde sa slabim padavinama, dok se prolazna kiša u nedelju očekuje u svim predelima, na planinama i sneg, uz jak severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura od četvrtka do nedelje u većini predela biće oko 5°C, na višim planinama ispod 0°C, a maksimalna dnevna kretaće se od 10-11 do 16-17°C, u Beogradu od 12 do 16°C, a na višim planinama od 0 do 4°C.

Inače, prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbiji je od 15-16 do 19-20°C, tako da su one danas više i za 15 stepeni više od napomenutog proseka. S obzirom na to da će prodor hladnog fronta doneti drastično zahlađenje i oduvati leto, a doneti nam pravu jesen, planinama čak i zinu, u drugoj polovini ove sedmice očekuju nas temperature i ispod proseka za ovo doba godine.

Sve u svemu i pored toga, ovogodišnja prva polovina januara ući će u istoriju kao najtoplija ikada, odnosno otkad se vrše merenja, a kada u obzir uzmemo srednje maksimalne vrednosti temperatura.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇨🇭🔊👍

    15. april 2024 | 15:02

    Da vam pošaljemo malo osveženje i oluju sa zapada da se rashladite,pregrejani ste za ovo doba godine.

  • ...

    15. april 2024 | 15:06

    Evo kupanje na adi uveliko

  • Hladni front

    15. april 2024 | 18:56

    Da, sekire će da padaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA