Vreme čitanja: oko 4 min.

Institut za onkologiju dobio novi uređaj za zračenje malignih tumora! Grujičić: Nova zgrada neophodna

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sredstva su dobijena od Ministarstva zdravlja, imali su zaista stari aparat, on je bio pri kraju, a ne smemo dozvoliti da ovako vodeća institucija bude bez novih aparata

  • 0

Novi uređaj za kilovoltažnu radioterapiju namenjen zračenju malignih tumora površinske lokalizacije danas je pušten u rad na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, a tom prilikom ministarka zadravlja Danica Grujičić naglasila je da je taj jedinstveni uređaj vredan 47,8 miliona dinara nabavljen zahvaljujući Ministarstvu zdravlja.

Ministarka zdravlja, Danica Grujičić, povodom obraćanja istakla je koliko joj je drago što je danas posetila svoje staro radno mesto i to zbog posebnog uređaja za koji je Institut za onkologiju i radiologiju bogatiji, a u pitanju je aparat namenjen zračenju malignih tumora površinske lokalizacije, i naglasila da je već prvi pacijent spreman, a potom je reč prepustila svojim kolegama.

"Izuzetno mi je drago da danas otvaramo jedan novi aparat, planiran je i prvi pacijent. To je ortovoltaža na kojoj sam se ja lečila, ali će vam o tome više reći doktori. Lepo je doći u svoju staru ustanovu i videti da ona napreduje i izgleda mnogo bolje što može samo značiti da ima ko da nas leči, ima ko da vodi zdravstvene ustanove, i da polako treba prepuštati mesta mladjim kolegama", istakla je Danica Grujičić.

Radijacioni onkolog, Marko Jovanović objasnio je višeznačnost novog aparata i rekao koliki broj pacijenata tokom dana može da bude tretirano napomenuvši da se prvo treba znati ograničenje, da mlađi od 40 godina ne mogu da se zrače zbog benignih stvari i dodao da bi možda moglo da ih bude desetak ili nešto više u smeni.

"Ovo danas što otvaramo je ortovoltažni aparat, koji služi za lečenje tumora kože, na prvom mestu nemelanomskih lezija i havarećih lezija druge etiologije. Ono što je značajno jeste da se na njemu mogu lečiti i druga benigna stanja, različite artroze, degenerativne promene, petni trn, teniski lakat i drugi. Do sada smo imali aparat koji je petnestak godina star, a ovde imamo sva prateća elementa koja su nam potrebna i nadam se da ćemo još bolje raditi sa njim", izjavio je radijacioni onkolog dr Marko Jovanović.

"Trenutno smo u delu za radioterapiju koja je inače i naše najveće odelenje na našem Institutu. Mi imamo osam linearnih akceleratora i dnevno se kod nas zrači oko četristo pacijenata. Kod većine pacijenata koriste se najnovije tehnike zračenja, radioterapija je modalitet za lečenje onkoloških pacijenata. Sa nabavkom ovog novog aparata isto će nam pomoći za pacijente posebno starije populacije, koji imaju karcinome na licu, vratu, krvareće tumore", rekao je doc. dr Milan Žegarac.

"Mogu reći da je ovaj aparat veliki pomoć za zračenje tumora indikacija koje je naveo doktor Jovanović. Moram naglasiti da radimo u tri smene već petnestak godina unazad, zato bi nam od velikog značaja bio plan nove zgrade onkološkog instituta kako bi se rad od tri smene oslobodio na dve, kako je inače u zemljama u okruženju", napomenuo je dr sc. med Aleksandar Tomašević.

Ministarka zdravlja, dodala je još i da je nova zgrada neophodna kako bi se uspostavio što bolji rad, a osvrnula se i na projekat na kome se dugo radilo, a koji će pacijentima omogućiti zračenje celog tela. Grujičić je podsetila na nove aparate X nož, Gama nož i naglasila da sve to ipak mora biti pod jednom kapom i da treba da postoji institucija koja će sve to objediniti.

"Sredstva su dobijena od Ministarstva zdravlja, imali su zaista stari aparat, on je bio pri kraju, a ne smemo dozvoliti da ovako vodeća institucija bude bez novih aparata. Neophodna je nova zgrada, novi aparati jer se naši uređaji pale od sedam ujutru do dva ujutru narednog dana, to nema nigde u svetu. Cilj je da pacijenti ne čekaju, i opet sve je više pacijenata. U moje vreme ova terapija nije bila toliko česta, a danas je stanje potpuno drugačije. Imamo i druge uređaje, ali je potrebno da svi oni budu na jednom mestu. Moram da pohvalim docenta Žegarca, koji je učinio da se maksimalno olakša rad svima. Ukupan broj pacijenata je dve stotine hiljada, a na ovom mestu ćemo razvijati sve nove tehnologije. Ja očekujem da kolege počnu da rade zračenje celog tela, kao pripremu za transplataciju kostne srži, prvo kod odraslih, a onda kod dece. Veliki napor je uložen u taj projekat, ali će oni raditi po svojim metodama, koje su bolje nego one koje postoje već u svetu. Stoga, naši pacijenti neće morati da idu u inostranstvo zbog zračenja celog tela. Svaki aparat koji stigne dobar je, ali oni mnogo rade, uskoro ćemo morati da menjamo i aparat koji je iz 2018. godine", dodala je Danica Grujičić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA