Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve sumnje oko vakcinacije mogu biti razrešene: "Pronađi Savetnika" na sajtu Farmaceutske komore

K. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vakcinacija je jedna od najznačajnijih metoda prevencije zaraznih bolesti, zbog čega se smatra jednim od najvećih dostignuća medicine svih vremena

  • 0
Jasna Anđelković Foto: Farmaceutska komora

Uprkos brojnim dokazima o efikasnosti i bezbednosti, vakcinacija je od samog početka bila praćena otporima i sumnjamaOklevanje i odbijanje vakcinacije u dečijem uzrastu je ponovo u porastu, što je uzrokovano velikim brojem oprečnih informacija o bezbednosti i efikasnosti vakcina, kojima su izloženi roditelji.

Vakcinacija je jedna od najznačajnijih metoda prevencije zaraznih bolesti, zbog čega se smatra jednim od najvećih dostignuća medicine svih vremena. 

Zbog toga je veoma važno poboljšati komunikaciju između zdravstvenih radnika i roditelja, kao i za obuhvatnijim pristupom podizanju nivoa pouzdanja u vakcine, pri čemu važne uloge pripadaju kako naučnicima, lekarima, farmaceutima tako i medijima i društvenoj zajednici.

- U Farmaceutskoj komori Srbije od 2019. godine radimo na osnaživanju farmaceuta u pružanju farmaceutske usluge savetovanja vakcinacije, i do sada imamo preko 250 farmaceuta savetnika za vakcinaciju, koji se mogu naći na sajtu Farmaceutske komore Srbije u delu "Pronađi Savetnika". Ove godine smo edukovali farmaceute o značaju imunizacije pedijatrijske populacije, pridružujući se imunolozima, epidemiolozima i pedijatrima u borbi protiv dezinformacija kada je imunizacija dece u pitanju. Savetnici za vakcinaciju u apotekama u Srbiji obaveštavaju i podsećaju roditelje o značaju praćenja kalendara imunizacije, koji predstavlja redosled davanja vakcina u odnosu na uzrast i predstavlja vodič za sprovođenje obavezne, zakonom propisane vakcinacije - objašnjava mr ph spec. Jasna Anđelković, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.

Po ovom kalendaru BCG vakcina, vakcina protiv tuberkuloze daje se na rođenju, odnosno pri otpustu iz porodilišta ili u toku prvog meseca života (ukoliko na rođenju nisu bili zadovoljeni zdravstveni preduslovi da dete primi vakcinu). Ona štiti od milijarne (raširene) tuberkuloze i tuberkuloznog meningitisa. Hep B vakcina daje se na rođenju, zatim sa navršenih mesec dana i sa navršenih šest meseci života. Ona štiti dete od zarazne žutice tipa B.

Kombinovana petovalentna vakcina (IPV DTaP Hib) štiti od pet različitih bolesti: dečije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja i oboljenja izazvanih Hemofilusom influence tipa B. Ova vakcina se daje u 3 doze. Prva doza vakcine se daje detetu u 3. mesecu (sa navršena dva meseca), druga doza sa navršenih tri i po meseca, treća doza se daje u 6. mesecu (sa navršenih pet meseci).

Godinu dana posle treće doze kombinovane vakcine sprovodi se prva revakcinacija i dete dobija četvrtu dozu navedenih vakcina. Druga revakcinacija se obavlja četvorovalentnom vakcinom (DTaP, IPV) u 7. godini života deteta pre polaska u školu.

U 14. godini života sprovodi se treća revakcinacija i dete prima još jednu buster dozu vakcine, ovog puta samo protiv difterije i tetanusa (dT), a u cilju postizanja dugotrajne zaštite od ovih bolesti.

Vakcina protiv oboljenja izazvanih streptokokusom pneumonije (PCV) daje se u 2 doze u 3. mesecu (sa navršena dva meseca) i u 6. mesecu (sa navršenih pet meseci). Revakcinacija ovom vakcinom obavlja se u 2. godini života deteta (između 12 i 18 navršenih meseci). Kombinovana vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) daje se u drugoj godini života (preporuka je u rasponu između 12 i 15 navršenih meseci). Revakcinacija ovom vakcinom obavlja se u 7. godini života pre polaska u školu.

- Zahvaljujući dostupnosti apoteka i radnom vremenu farmaceuti su veoma važni u edukaciji javnosti o vakcinama, što smo u Farmaceutskoj komori Srbije pokazali projektom „ Pitaj me za HPV“ kada smo kao pružaoci zdravstvenih usluga na prvoj liniji, pružili preko 14.000 usluga savetovanja roditelja o značaju vakcinacije dece HPV vakcinom. Ovaj projekat je dokaz da farmaceuti mogu značajno uticati na stopu vakcinacije kroz različite obrazovne podsticaje, kao i obezbeđujući dostupnost vakcine za svoje pacijente i zajednicu - ističe Anđelković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA