Vreme čitanja: oko 4 min.

90 odsto pacijenata obolelih od raka pluća u Srbiji činilo je istu stvar: Skrining ključan za izlečenje

M. L.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kašalj, umor, otežano disanje, gubitak apetita i bol u grudima najčešći su bili simptomi kod više od 50 odsto pacijenata

  • 1
Rengenski snimak, pluća, Lekar, Doktor, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija Foto: Shutterstock

Prema istraživanju koje su sproveli Udruženje pacijenata "Punim plućima" i Klinika za plućne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije kašalj, umor, otežano disanje, gubitak apetita i bol u grudima najčešći su bili simptomi kod više od 50 odsto pacijenata kod kojih je dijagnostikovan karcinom pluća, rečeno je na današnjoj konferenciji, na kojoj je poručeno da je skrining ključan u ranom otkrivanju te bolesti.

U istraživanju, koje je sprovedeno u protekla dva meseca, učestvovalo je 147 pacijenata od čega 88 muškaraca i 59 žena iz cele Srbije, koji su oboleli od karcinoma pluća. Prema istraživanju, većina pacijenata nije znala da je bolest mogla da se ustanovi u početnom stadijumu, obavljanjem skrining pregleda na rano otkrivanje raka pluća, ali ohrabruje to što se nakon prvih simptoma većina pacijenata odmah obratila lekaru.

Zamenik direktora Klinike za plućne bolesti Spasoje Popević je ukazao na zabrinjavajući podatak da je gotovo 90 odsto anketiranih ranije bilo pušač,

a da jedna trećina njih i dalje puši.

"Ono što je ohrabrujuća vest je što se skoro polovina ispitanika izjasnila da je odmah nakon prvih simptoma otišlo kod lekara, ne čekajući da prolazi vreme. Dve trećine njih je odmah bilo upućeno kod pravog specijaliste, odnosno pulmologa, tako da nisu gubili vreme na preglede kod lekara drugih specijalnosti", rekao je on.

Naveo je da dodatno ohrabruje podatak da je njih 76 u roku od mesec dana dobilo dijagnozu, što pokazuje da je put pacijenta od pojave simptoma do

dobijanja dijagnoze, ipak donekle skraćen.

"Najčešće primedbe pacijenti su imali na dugo čekanje na dijagnostiku, odnosno skener, bronhoskopiju, poteškoće prilikom zakazivanja pregleda u državnim zdravstvenim ustanovama, odnosno nemogućnost zakazivanja kod lekara u Kliničkim centrima", rekao je on.

Iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" Olja Ćorović rekla je da je država dosta uradila za pacijente koji se leče od raka pluća nabavkom dodatnih skenera, bronhoskopa, ali i na proširenju indikacija za dobijanje savremenih terapija.

"Kao udruženje se zalažemo da se ponovo pokrene pitanje uvođenja skrininga na rano otkrivanje raka pluća na teritoriji čitave zemlje. Potrebe za tim su ogromne, a to potvrđuju i rezultati istraživanja", rekla je ona.

Istakla je da uvođenje skrininga na rano otkrivanje raka pluća, koji postoji u Vojvodini, podržava više od 95 odsto ispitanika, koji su se izjasnili da bi ovakav pregled savetovali rođacima i prijateljima i smatraju da skining treba da bude obavezan za građane u riziku. Iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut Snežana Živković Perišić ukazala je da je tokom 2022. godine oko 6.500 osoba oba pola obolelo od malignih tumora bronhija i pluća, a da je oko 4.500 njih iste godine preminulo od te maligne bolesti.

"Činjenica je da su visoke stope oboljevanja u našoj zemlji gotovo za 1,5 puta veće u odnosu na evropske stope, ali što se tiče stopa umiranja, one se drže na određenom evropskom nivou i iznose više od 25 na 100.000", rekla je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Goran Makunčević rekao je da je resorno ministarstvo u poslednjih godinu dana obezbedilo nove skenere i magnete, pa se očekuje da će u naredne dve godine efekat uspostavljanja i postavljanja dijagnoze biti efikasniji.

"Ubuduće ću se zalagati i da se u standardne preventivne preglede

svakako uključi i prevencija ili skrinizi na karcinom pluća, karcinom bubrega, i maligni melanom, kao jedini vidljivi karcinom", rekao je on.

Željko Popadić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) rekao je da taj Fond pomaže da se poboljša prevencija i terapija pacijenata koji su oboleli od karcinoma pluća, ali i drugih karcinoma.

"RFZO je prepoznao značaj lečenja ovih pacijenata i dosta smo uradili po pitanju toga naročito poslednjih godina", rekao je on. Podsetio je i da je nabavljen potpuno novi lek koji će biti dostupan od 14. maja i na raspolaganju i lekarima i pacijentima.

Skrining na rano otkrivanje raka pluća jedino se u Srbiji sprovodi u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a do sada je pregledano više od 4.000 osoba u riziku, a kod 86 građana otkriven je karcinom pluća, rekla je načelnica dnevne bolnice Instituta za plućne bolesti Vojvodine Daliborka Bursać.

"Skriningom na rano otkrivanje raka pluća obuhvaćene su visokorizične grupe, a informaciju o samom skriningu pacijenti dobijaju od svojih izabranih lekara u "Domu zdravlja Novi Sad". U toku ove godine u skrinig je uključeno i područje Subotice, a očekuje se početak skriniga u Vrbasu", rekla je ona.

Petri Simić iz Beograda sasvim slučajno je otkriven karcinom pluća i to u vreme epidemije korona virusa 2021. godine, a kako je navela, na pregled je otišla zbog problema sa grlom.

"Na rendgenu pluća lekari su odmah videli da imam rak. Nisam mogla da verujem, pogotovu što sam se osećala dobro, svakodnevno sam prelazila po pet, šest kilometara bez da se zadišem, preplivalala Adu Ciganliju, igrala fudbal. Ali, ipak, verovala sam da ću to pregurati, živela sam noramalno, posle dve terapije karcinom je nestao. Na vreme sam ga otkrila", rekla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Züri

    25. april 2024 | 16:50

    Znači ako se duvan zabrani rešava se 90%oboljevanja pluća i ostalih bolesti,ali da su tvrdnje lekara baš tačne i precizne jer se ne pominju i drugi uzročnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA