Vreme čitanja: oko 2 min.

Telo male Danke još nije nađeno, a u Zlotu "Bakljada": Nisu ispoštovali odluku, slavilo se u selu osumnjičenih

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos odluci da se ove godine odlože sva dešavanja dok se telo devojčice ne pronađe, ova manifestacija je ipak održana

  • 30
Danka Ilić Bakljada Bor Zlot Fičer Foto-kolaž: Milica Ristić, Privatna arhiva

Uprkos dešavanjima koja su u prethodnih mesec i više dana potresala čitav istok Srbije, posebno najveće selo na području grada Bora, Zlot, iz kog su osumnjičeni za monstruozno ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, tradicionalna "Bakljada", u organizaciji Mesne zajednice Zlot, je održana.

Uprkos odluci da se ove godine odlože sva dešavanja dok se telo devojčice ne pronađe, ova manifestacija je ipak održana.

Inače, Viši sud u Zaječaru produžio je za još 30 dana pritvor Srđanu Jankoviću i Dejanu Dragijeviću osumnjičenima za ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, potvrđeno je u tom sudu.

Osumnjičeni se nalaze u pritvoru od 6. aprila zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da utiču na svedoke i da unište ili uklone tragove izvršenja krivičnog dela, kao i zbog uznemirenja javnosti.

U pritvoru se nalazi i otac Dejana Dragijevića zbog sumnje da je pomogao sinu da premesti telo ubijene Danke Ilić.

Zamenik gradonačelnika Bora zamolio je pre dve nedelje meštane Zlota da u narednom periodu ne organizuju nikakve skupove, dešavanja i veselja dok se ne pronađe telo devojčice. Inače, kako je rekao i gradoačenlin Aleksadar Milekić na nedavnoj konferenciji za novinare, dok se ne nađe telo, gradska uprava i policijska uprava Bor radiće na tome da pomogne u pronalasku, a ukoliko se pronađe telo male Danke, sve je spremno da se proglasi dan žalosti.

Ipak, u Zlotu je održana kulturno - zabavna manifestacija koja je svojstvena samo za ovo mesto i održava se svake godine uoči Prvog maja.

"Ove godine, zbog svega što se dogodilo sa nestankom i monstruoznim ubistvom devojčice u Banjskom Polju, koje je sve žitelje Zlota duboko potreslo, manifestaciju "Bakljada" koja se svake godine od 1952. održava u Zlotu i predstavlja simboličan uvod u prvomajske praznike, obeležili smo skromnije nego inače. Ovoga puta u gostima su nam samo članovi jednog KUD-a "Dragan Živadinović "iz Malog Izvora kod Boljevca, koji su se sa članovima našeg Kulturno-umetničkog društva "Petar Radovanović" iz Zlota, posetiocima na prigodan način predstavili spletom srpskih i vlaških igara", kaže Zoran Zdravković, predsednik Saveta Mesne zajednice Zlot.

"Svečani defile učesnika i ove godine u večernjim satima prošao je kroz centar sela i kao po tradiciji, najmlađi učesnici folkloraši zajedno sa roditeljima, nosili su simbolično upaljene baklje, koje su odložili u burad u kojima je upaljena velika logorska vatra. Ovo je manifestacija koja je svojstvena samo za selo Zlot i nijedno drugo mesto u Srbiji", kaže Zdravković.

Inače, "Bakljada" koja se u ovom delu Srbije neguje više od sedam decenija predstavlja očuvanje kulture i tradicije jednog naroda na poseban način.

(Telegraf.rs / Milica Ristić)

Video: Ivana i Miloš Ilić roditelji ubijene Danke bili u tužilaštvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anast

    30. april 2024 | 23:26

    Sram vas bilo da li bi slavili i veselili se da je vase dete ili unuce stradalo

  • Ccc

    1. maj 2024 | 06:31

    U ovom selu su svi sa pola mozga,nemaju osecanja ni empatiju,ako su i ostali kao Dankina majka,otac,roditelji ubice koji su onako hladno govorili pred kamerama kao da im je sin ubio bubu a ne dete...pola sela je tu umesano i kriju sve,tu ne zive normalni ljudi...

  • Vlajko

    1. maj 2024 | 05:27

    U danima velikog posta moja porodica i ja palimo svece za zdravlje male bebe sa cuclom a ovi pagani neznam sta reci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA