Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučević: Vlada da stvori uslove da srednje obrazovanje postane obavezno

M. L.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučević je istakao da će nova Vlada biti maksimalno posvećena mladima, kako bi se stvorili uslovi za njihov napredak

  • 19
Srednja škola raspored časova Foto-kolaž: Shutterstock

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će ulaganje u obrazovanje biti jedan od prioriteta nove Vlade, kao i da smatra da je neophodno stvoriti uslove da svaki đak ima obavezu da završi srednju škole, ali i da se povežu fakulteti sa potrebama privrede.

Vučević je istakao da će nova Vlada biti maksimalno posvećena mladima, kako bi se stvorili uslovi za njihov napredak.

"Nama se kao naciji navršava godišnjica tragedije koja se desila u školi Vladislav Ribnikar i u Malom Orašju i Duboni. Puno je simbolike u činjenici da se prva godišnjica te tragedije navršava baš na Veliki petak, odnosno Veliku subotu. Zajednička žalost treba da bude ono što će nas ujediniti u trudu i radu, ličnom i sistemskom, da nam se tako nešto više nikada ne ponovi", poručio je Vučević.

Kako je naveo, upravo su mladi smisao bavljenja politikom.

"Ja ću otvoriti dijalog sa mladima kako bismo zajednički pronašli najbolje rešenja za njihovu budućnost u našoj zemlji", rekao je Vučević.

Najavio je nastavak sistema dualnog obrazovanja koji će obuhvatiti oko 16.000 učenika, 186 škola, više od 1.100 kompanija i 85 dualnih obrazovnih profila.

"Do sada su akreditovana 54 studijska programa po dualnom modelu, koji se realizuju na 13 visokoškolskih ustanova, dok je 644 studenta završilo školovanje po dualnom modelu studiranja u saradnji sa 103 kompanije", kazao je Vučević.

Podsetio je da je tokom prošle godine započet proces izdavanja i korišćenja jedinstvene studentske elektronske platne kartice za više od 250.000 studenata.

"Do kraja marta 2024. godine je zabeleženo više od 120.000 prijava za studentsku karticu. Banka Poštanska štedionica je izradila 108.000 studentskih kartica", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, kada je reč o obrazovanju, Vlada će se rukovoditi nacionalnim strateškim planovima koji su definisani do 2030. a za koje je Evropska komisija izdvojila više desetina miliona evra bespovratne pomoći.

"Kao odgovor na rastuću tražnju za vrhunskim stručnjacima u cilju proširivanja kapaciteta fakulteta, Srbija je započela kapitalni projekat u unapređivanju univerzitetske infrastrukture čija je ukupna vrednost 176 miliona evra. Planirano je opremanje kabineta za prirodne nauke u gimnazijama. Finansiranje ove mere je predviđeno predpristupnim fondovima", poručio je Vučević.

Kako je naveo, država je tokom protekle godine obezbedila 11.181 mesto u učeničkim domovima i 17.000 mesta u studentskim. Najavio je dalje proširenje kapaciteta, za 1.000 novih mesta u Beogradu i 400 u Nišu.

Dodao je da su stipendije za studente osnovnih i master studija povećane na 24.000, odnosno 30.000 dinara, a za učenike na 15.000 dinara mesečno.

Vučević je naveo da se u cilju očuvanja identitetske socijalizacije mora povesti računa o udžbenicima iz oblasti srpskog jezika, istorije i geografije za učenike od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole.

"Nema igranja oko najvažnijih tema iz ove oblasti, jer od ovog bukvalno zavisi naša budućnost. Mi kao država moramo da jačamo svoj koren i svoje utemeljenje", kazao je Vučević.

Istakao je da će Vlada raditi na stvaranju uslova za uvođenje obaveznosti za završetak srednje škole, ali i za povezivanje fakulteta sa potrebama privrede.

"Predlozi za rešavanje ovog praktičnog problema izgradićemo u što kraćem roku. U obrazovnom smislu smatram izuzetno značajnim iznalaženje rešenja u pogledu nastavka rada Komisije za versku nastavu. Njena uloga i značaj u definisanju veronauke je od odlučujućeg značaja i država će pronaći način da ovo radno telo nastavi svoj rad kako bismo sva otvorena pitanja u skladu sa pozitivnim pravnim propisima rešili", rekao je Vučević.

U cilju promocije najboljih učenika, dodao je, izgradiće se nova platforma takmičara generacije.

Vučević je najavio izgradnju 23 vrtića u 18 lokalnih samouprava i 68 škola u 55 lokalnih samouprava.

Kada je reč o nezaposlenosti mladih, ona je sa 51,2 odsto smanjena na 24,7 odsto u drugom kvartalu prošle godine, naveo je.

"Nešto više od 70 odsto mladih se zaposli iste godine kada diplomira. Preciznije, u proseku prođe 3,5 meseca od dana kada diplomu zamene radnom knjižicom, a njihova prva plata je u proseku 92.495 dinara bruto. U 2022. godini udeo mladih od 18 do 30 godina u ukupnom broju preduzetnika je bio 27,03 odsto. Za pet godina u Srbiji se vratilo 92.000 mladih. Dakle, ceo jedan grad", naglasio je Vučević.

Istakao je da će država podržati mlade u zapošljavanju i preduzetništvu, ali i da će ulagati u renoviranje i opremu omladinskih centara, klubova i kancelarija za mlade kojih je trenutno 122 u Srbiji.

"Cilj je da obezbedimo sigurne prostore za mlade u kojima mogu da se realizuju aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i zato će ulaganje u omladinske prostore, programe i usluge za mlade biti uvećano", poručio je Vučević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bubi

    1. maj 2024 | 16:36

    Narod treba sam da postane svestan da je obrazovanje na prvom mestu i osnova za dalji uspeh!

  • Saška

    1. maj 2024 | 16:48

    Dosta je nepismenih

  • Ivan

    1. maj 2024 | 16:32

    Odluka da srednje obrazovanje postane obavezno je krajnje ispravna i za svaku pohvalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA