Vreme čitanja: oko 2 min.

U Nišu obeleženo 25 godina od pogibije 16 civila u NATO bombardovanju

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom NATO agresije na Niš je bačeno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi, inače projektovanih tako da određeni procenat ne eksplodira odmah već godinama ili decenijama kasnije

  • 0
NATO bombardovanje SRJ 1999. godine Foto: S. Pikula

Državnom ceremonijom, parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije u Nišu danas je obeleženo 25 godina od kako su 7. maja 1999. tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju na Niš bačene kasetne bombe od kojih je poginulo 16, a teže povređeno 18 civila.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić izjavila je da se na današnji dan sećamo onih koji su stradali tokom NATO bombardovanja.

- Danas smo ovde da se sećamo, pomolimo, ostavimo cvet, ali i da kao ministarstvo nastavimo da radimo ono što smo radili proteklih godina, a to je da negujemo kulturu sećanja i da koliko god možemo, pomognemo porodicama onih koji su nevini nastradali u Nišu, ali i u drugim mestima u našoj zemlji - rekla je Lakić.

Predstavnik Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR) Goran Milosavljević rekao je da je pre 25 godina NATO agresor pokazao svoju nemoć napadnuvši civile, trudnice, žene, decu i starce.

- Tako je i u II svetskom ratu nemački agresor napao slobodarsku Srbiju, sveteći se bombardovanjem civilnog stanovništva. Isto se desilo i 7. maja 1999. godine u Nišu, kada je zločinački NATO agresor napao civile, trudnice, žene, decu, starce. Pokazao je svoju nemoć, zato što nije mogao da prođe Košare, ni Drenicu i na taj način se svetio srpskom narodu", rekao je Milosavljević.

Pre 25 godina kasetnim bombama zasut je centar Niša - Šumatovačka ulica, tvrđavska pijaca, autobuska stanica, kao i deo niškog Kliničkog centra.

Najviše Nišlija, među kojima i žena u 7. mesecu trudnoće, stradalo je u Šumatovačkoj ulici.

Delovi kasetnih bombi eksplodirali su pored zgrade Patologije niškog Medicinskog centra, pored zgrade Banovine, glavne pijace, Niške tvrđave, Zdravstvenog centra "12. februar" i na parkingu Niš ekspresa pored Nišave.

Tokom NATO agresije na Niš je bačeno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi, inače projektovanih tako da određeni procenat ne eksplodira odmah već godinama ili decenijama kasnije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA