Vreme čitanja: oko 3 min.

Vlasnici kažu da su najveći problem putujući ringišpili: "Na prvom mestu je odgovornost vlasnika"

N. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ringišpil u Kuršumliji se srušio, a trinaestoro dece je povređeno

  • 0
Ringišpil, vrteška Foto: Pixabay

Devojčica koja je teško povređena kada se u Kuršumliji srušio ringišpil, i dalje je u komi u Kliničkom centru u Nišu. Vlasnici luna parka i parcele na kojoj je bio su privedeni. Zaštitnik građana proverava da li su imali neophodne dozvole, roditelji pitaju ko kontroliše bezbednost sprava, a vlasnici luna parkova traže jasnije propise za svoj rad. Kažu i da su najveći problem oni putujući, u malim mestima.

Gotovo da nema osobe koja vrtešku ne vezuje za detinjstvo i radost, ali za decu u Kuršumliji zabava se pretvorila u agoniju.

Ringišpil se srušio, trinaestoro dece je povređeno. Slične vesti o luna parkovima stižu bar jednom godišnje.

"Brine me, s obzirom na to da sve igralice izgledaju malo zastarelo, kao da rađene nisu dugo, ali pošto smo iz kraja i dolazimo stalno ovde, znamo da konkretno u ovom luna parku baš vode računa o tome", kaže jedan od očeva dece koja posećuju zemunski luna-park, za RTS.

Da bi luna park mogao da radi, svaka sprava mora da ima atest, koji izdaje licencirana firma. Sa tim atestom, vlasnik luna parka dužan je da ode u lokalnu samoupravu i da traži dozvolu za rad.

Atest nije dovoljan

Atest je neophodan, ali nije dovoljan, kaže vlasnik jednog luna parka u Zemunu. Na prvom mestu je odgovornost vlasnika.

"Atest iliti knjiga kao za lego kockice, ovaj deo ide ovde i sve je to super. I ja pogrešim, broj 3 stavim na mesto 5 i to ne daj bože padne i bude katastrofa. Koji crni atest, ko će da se prihvati odgovornosti? Niko, svi se peru i beže, ali ja sam kriv i odgovoran", kaže Saša Dragin, vlasnik luna parka u Zemunu.

Vlasnici zabavnih parkova kažu da rade po dva zakona - o radu i zdravlju na radu. Jasnija pravila, dodaju, ne postoje, kao ni evidencija koliko zabavnih parkova dozvolu zaista ima.

"U ovom trenutku je veoma veliki problem, ne veliki gradovi, niste imali nesreće u velikim gradovima, imate ih sa nekim malim ringišpilima krstašima koji se postavljaju po tako nekim mestima gde ne znate ni kakva je kontrola", ističe Aleksandar Županjevac, vlasnik jednog luna-parka.

Navodi da su pokrenuli inicijativu sa Vladom RS i gradom da se formira komisija koja će za dva-tri meseca napraviti krovni plan i instrukciju kako će se kontrolisati firme i inženjeri koji mogu da daju atest za rad.

Kakvo je stanje sa ostalim igralištima za decu

I dok rad luna parkova nije definisan pravilnicima, bezbednost ostalih igrališta za decu jeste.Pre šest godina donet je pravilnik kako treba da izgledaju, od čega mogu da budu napravljena, kako se održavaju. Ni to, međutim, ne garantuje sigurnost.

Đorđe Gavrilović sa novosadskog Instituta za zaštitu na radu kaže da je nivo bezbednosti na novim igralištima zadovoljavajući, ali ne uvek.

“Glavni razlog je izostanak održavanja, izostanak redovnih pregleda i nadzora od strane inspekcija, dok je kod postojećih igrališta koja su postavljena pre početka primene pravilnika nivo bezbednosti od lošeg ka katastrofalnom i pravo je čudo što nemamo veći broj povreda“, rekao je Gavrilović.

Pre Kuršumlije, nezgoda na ringišpilu dogodila se u Lazarevcu samo mesec ranije. Pamtimo i slike iz Ovče, ringišpila koji se vrti tik pored puta punog automobila. Vlasnik tog nelegalnog luna-parka kažnjen je prekršajno - zbog nezakonitog zauzeća javne površine i za nepropisno parkirano vozilo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA