≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji se 400.000 parova bori za potomstvo: Evo gde se treba javiti i koje troškove država pokriva za VTO

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sterilitet je i na globalnom nivou u porastu

  • 10

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) svaka šesta osoba u svetu suočava se sa neplodnošću. Što se tiče naše zemlje situacija je slična, jer smatra se da se u ovom momentu oko 400.000 parova bori za potomstvo. Razlozi su različiti, od toga da mnoge žene odlažu roditeljstvo, do toga da se javljaju ozbiljni zdravstveni problemi, kod jednog ili oba partnera. O ovim i drugim temama u emisiji "Zdravo sa Ivanom" razgovarali smo sa dr Anom Jeremić, šefom Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front".

- Imamo podatak da svaki šesti par ima problem sa začećem, to ne znači da će neko završiti kao kandidat za VTO. Prateći podatke SZO, mi možemo videti da je sterilitet na globalnom nivou u porastu, dok u Srbiji samo pretpostavljamo da se radi o brojci od 400.000. Možemo primetiti i da se svest o sterlitetu u poslednje vreme popravila zahvaljajući i državnom programu, što su mediji uključini... Što se tiče uzroka oni su heterogeni, postoje muški, ženski, postoje i udruženi, kada i jedan i drugi partner imaju problem, kao i idiopatski, kada se uzrok ne može naći. Kada govorimo o ženskom, recimo javljaju se problemi u ovulaciji, zapušenosti jajovoda, hormonski problemi, problemi vezani za endometriozu, a dešava se da žene sve češće odlažu materinstvo, objašnjava dr Ana Jeremić.

Zdravo sa Ivanom, Dr Ana Jeremić Foto: Nikola Tomić

Kako doktorka pojašnjava, spermatogeneza se obnavlja na tri meseca, kod žena je pak situacija drugačija, te se sve jajne ćelije formiraju na fetalnom nivou.

- Taj broj se ne može povećati, on se vremenom smanjuje, takođe se smanjuje i kvalitet. Mi zato na programu imamo žene od 40.do 45. godine, kaže dr Jeremić.

Kada se javi problem, potrebno je javiti se što pre lekaru. Kod žena do 35.godine, ukoliko godinu dana pokušavaju da ostanu u drugom stanju i ne uspevaju u tome, onda je potrebno javiti se lekaru. Kod žena koje su starije od 35 godina, ukoliko prođe šest meseci a ne uspevaju da zatrudne,  treba krenuti ranije sa lečenjem.

- Treba se javiti u Centar za sterilitet. Tada se rade preliminarni testovi gde će se odlučiti o daljem toku lečenja, što ne znači da su odmah kandidati za proces VTO. To se radi da bismo prevenirali, ključni faktor su godine žene, kaže dr Jeremić.

Koje postupke država plaća, kada je vreme da se javite, sve o onkofertilitetu, saznajte u emisiji Zdravo sa Ivanom, koju možete pogledati u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб ин

    13. maj 2024 | 19:35

    Искрено ово није нормално!

  • Zdravlje

    13. maj 2024 | 19:39

    Kada krenete sa odnosima u 13, 14 godina naravno da imate razne probleme sa zdravljem, celu noć po splavovima, alkohol itd.

  • ЈАја

    13. maj 2024 | 19:44

    А шта су радиле дотичне даме до ,,35-40" године живота ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA