≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasio se patrijarh Porfirije nakon što mu je zabranjen ulazak na Kosovo

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istakao je da je kosovske vlasti zatvorile administrativni prelaz Merdare za njega i arhijereje SPC

  • 6
Vaskršnja liturgija u Hramu Svetog Save Uskrs Foto: Antonio Ahel/ATAImage

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na otvaranju Sabora SPC, u Hramu Svetog Save na Vračaru, da prištinske vlasti nisu dozvolile njemu i arhijerejijma da se okupe u Pećkoj patrijaršiji i poručio da će pre ili kasnije vrata tog manastira biti otvorena za sve.

"Svetom liturgijom smo započeli sveti Arhijerejski Aabor, trebalo je da to bude danas Pećkoj patrijaršiji, ali vlasti u Prištini nisu dozovlile da uđemo u Pećku patrijaršiju", rekao je Porfirije na kraju liturgije.

Istakao je da je kosovske vlasti zatvorile administrativni prelaz Merdare za njega i arhijereje SPC.

"Zatvorili su vrata, ali mi znamo da kao što sve biva po promislu i volji božijoj i to nije bez nekogh smisla i zato smo sigurni da će se vrata Pećeke patrijaršije pre ili kasnije po promislu božijem otvoriti ne samo za nas već i za sve ljude", istakao je Porfirije na kraju arhijerejske liturgije.

On je naglasio da sve što radi jedan tiče se i drugoga i da su se arhijereji SPC sabrali danas u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju, kako bi činili ono što je najbolje za narod. Zato su vaše molitve dobrodošle i neophodne i da se molite da i ovaj Sabor prođe u miru i ljubavi, poručio je patrijarh srpski Porfirije. Prisustvuje oko 50 episkopa, a na Saboru je i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Na kraju liturgije arhijereji su, kao i uvek na početku Sabora, prizvali Sveti duh i održali svečanu sednicu u kripti Hrama Svetog Save.

Liturgijom i svečanim zasedanjem vladika danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedeljak kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Radni radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija počeće sutra u Hrama Svetog Save.

Vladike će se, kako se očekuje, baviti stanjem u eparhijama, crkveno-prosvetnom delatnošću i stanjem u bogoslovijama, situacijom na KiM i drugim aktuelnim pitanjima u Crkvi. Sve eparhijski arhijereji će podneti svoj izveštaj o radu.

Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od Svetog arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda.

Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost, najavila je SPC.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedelju dana.

Takođe, u Hramu Svetog Save na Vračaru tokom Sabora biće služena i arhijerejska liturgija uz učešće svih arhijereja srpske crkve povodom obeležavanja trostrukog jubileja posvećenog prepodobnom ocu Justinu Ćelijskom, a to su 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od kanonizacije odnosno upisa u diptihe svetih Pravoslavne crkve.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    14. maj 2024 | 13:03

    Tebi je mesto u Pećkoj patrijaršiji, a ne u Beogradu. Zašto tamo nisi bio.

  • Žika

    14. maj 2024 | 13:02

    Samo se ponižava! Zar je morao da pominje poniženje koje je doživeo i danas...? Pa budi gospodin, iznad toga, ugnoriši skotove ... A ne kao Kalimero, cviliš tu usred Srbije!

  • Ваше преосвештенство

    14. maj 2024 | 13:01

    Огласисте ли се до сада око много озбиљних проблема Србскога народа а гле чуда имате моћ оглашавања, Боже спаси Србски народ од непријатеља и од издајника...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA