Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom gradu u Srbiji lutalice za godinu "pojele" 5,5 miliona

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na godišnjem nivou za odštetu od ujeda pasa lutalica iz budžeta je isplaćeno ukupno 5,5 miliona dinara

  • 5
Novac, pare, psi lutalice Foto-ilustracija: Shutterstock, A. Nalbantjan

Gradskoj komisiji koja razmatra zahteve građana koji traže odštetu zbog ujeda pasa lutalica u poslednjih godinu dana upućeno je 58 zahteva na osnovu kojih je isplaćeno 1.920.000 dinara. Pravobranilaštvu je upućeno 6 predloga za mirno rešavanje sporova po kojima je isplaćeno 325.000 dinara a kroz parnice odnosno sudske postupke je ta nadoknada znatno veća jer su pridodati i sudski toškovi pa je isplaćeno ukupno 3.320.000 dinara. Na godišnjem nivou za odštetu od ujeda pasa lutalica iz budžeta grada Pirota je isplaćeno ukupno 5,5 miliona dinara, pišu pirotskevesti.rs.

Odšteta se isplaćuje na osnovu parnica koje vodi Javno pravobranilaštvo i putem mirnog rešavanja spora kroz vansudsko poravnanje kao i na osnovu zahteva upućenih gradskoj komisiji za odštetu zbog ujeda pasa lutalica, objašnjava Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za stambeno komunalnu delatnost.

On ističe da je broj prijava građana isti iz godine u godinu ali se zbog rastućih troškova povećava izdvajanje iz budžeta za ovu namenu.

"Imamo dosta zahteva, ukoliko stranka donese medicinsku dokumentaciju gde je konstatovan ujed psa onda se samo gleda težina ozlede i u skladu s tim se predlaže pravobranilaštvu zaključenje sporazuma. Tu se radi o manjim iznosima, za blizu 60 sporova isplaćeno je nešto manje od 2 miliona dinara dok je u parničnim postupcima za tridesetak predmeta isplaćeno 3,3 miliona dinara", ističe Pešić.

Bez obzira što Služba zoohigijene redovno uklanja pse lutalice sa ulica grada i što ih je sve manje na ulicama i dalje ima zahteva za odštetu. Gotovo isti iznos isplaćuje se za funkcionisanje azila za pse i na ime odštete građanima. Pešić je apelovao na građane da ne zloupotrebljavaju ovu mogućnost ali i na vlasnike pasa da čuvaju svoje ljubimce i da ih ne nepupštaju kada odrastu i kada više ne mogu da brinu o njima, jer psi lutalice su prvenstveno rezultat čovekovog nemara i lošeg ophođenja prema ovim životinjama.

Načelnik Odeljenja za stambeno komunalnu delatnost podseća da se za naknadu štete zbog ujeda od vlasničkih pasa građani ne obraćaju lokalnoj samoupravi već vlasnicima životinja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PN

    22. maj 2024 | 12:18

    Sa tim parama mogli su da izgrade azil za pse lutalice i ljudi ne bi bili izujedani.

  • Lord

    22. maj 2024 | 13:03

    Neopgodno je obavezno cipovanje pasa i macaka,i kad se nadje na ulici,odrati vlasnika od kazne,da mora da dize kredit.Sve drugo je prica u prazno!

  • Komunalci

    22. maj 2024 | 13:07

    Najveci spavaci su komunalci. Polako bracala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA