≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

PREVENTIVNI PREGLEDI i ove nedelje: Provera štitne žlezde, pluća, tumor markeri prostate...

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takođe, u svim zdravstvenim ustanovama biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem

  • 1
Ministarstvo zdravlja preventivni pregledi Foto: Ustupljene fotografije

Usled velikog interesovanja građana, Ministarstvo zdravljau nedelju, 26.maja, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

Tom prilikom, u periodu od 8 do 17 časova, u svim zdravstvenim ustanovama biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

I ovoga puta, svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

Podsetimo, protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje Ministarstvo zdravlja i ovom prilikom izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede, i poziva sve da isto učine i ove. Naročito apelujemo na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba.

(Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs )

(Telegraf.rs)

Video: Dragoljub je došao na preventivni pregled, ni slutio nije da u stomaku ima "bombu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA