Vreme čitanja: oko 3 min.

PREVENCIJA VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Naš najpoznatiji pulmolog poziva na preglede u nedelju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministarstvo zdravlja u nedelju, 26.maja, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike

  • 2
dr Mihailo Stjepanović, pregled pluća Foto: Marko Jovanović, Shutterstock

Od raka pluća godišnje u našoj zemlji oboli oko 7.000 ljudi, dok život od ove opake bolesti izgubi njih 5.000. Kako lekari kažu, rano otkrivanje karcinoma pluća produžava život i omogućuje uspešnije lečenje.

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović u razgovoru za Telegraf.rs navodi da je prevencija najvažnija kako bi se sprečile bolesti i poziva građane da se odazovu preventivnim pregledima koji se organizuju u nedelju 26. maja širom Srbije.

- Rak pluća predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od svih maligniteta, tako je i u svetu ali i kod nas.  Zabeležen je porast obolelih, pre svega zbog stila života, loših navika, konzumiranja cigareta... Kako su pluća veliki organ, tako i bolest u inicijalnoj fazi ne daje neke specifične simptome. Simptomi raka pluća su kašalj, sa ili bez iskašljavanja, malaksalost, gubitak na telesnoj težini, ali ima i dramatičnijih simptoma, kao što je iskašljavanje krvi recimo - objašnjava dr Stjepanović.

Kako pulmolog ističe  za Telegraf.rs, simptomi u početku su nespecifični, kašalj traje duže i ne prolazi uz primenu antibiotika, može se javiti i prolongirano febrilno stanje, gubitak apetita, bolovi u grudima. Ono što treba napomenuti je da većinu bolesnika koji obole od karcinoma predstavljaju pušači koji su već naviknuti na intenzivan kašalj ali i iskašljavanje.

- Dijagnoza je isključivo patohistološka, idemo na patohistološku potvrdu bolesti, i tako određujemo koji tip raka pluća je u pitanju. To nam je jako važno, zato što postoje danas savremeni lekovi, imuno i biološka terapija, gde se bolest mnogo uspešnije i bolje drži pod kontrolom. Mi imamo nekoliko stotina pacijenata koji su na savremenoj terapiji, koji dođu na jedan dan, prime terapiju i vrate se svojim svakodnevnim aktivnostima - objašnjava dr Stjepanović za Telegraf.rs.

U okviru preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja u nedelju, građani će biti u prilici da obave i pulmološke preglede. Svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća.

I astma je u ekspanziji

Veliki broj ljudi ima problema sa astmom, kaže doktor Stjepanović, a kako dodje svemu tome kumuje nezdrav stil života, ali i to što mnogi zanemaruju svoje zdravlje, pa bolest otkriju u kasnijoj fazi.

- Fizička neaktivnost i gojaznost su takođe faktori koji doprinose pojavi astme, jer se kapacitet pluća smanjuje sa povećanjem telesne težine, objašnjava dr Stjepanović i poziva sve građane da dođu na preventivne preglede koje organizuje Ministarstvo zdravlja.

Preventivni pregledi i za decu

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja u nedelju, 26.maja, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

Tom prilikom, u periodu od 8 do 17 časova, u svim zdravstvenim ustanovama biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

Kompletan spisak ustanova u kojima se sprovode preventivni pregledi, možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs)

Video: Naš najpoznatiji pulmolog o simptomima raka pluća, i da li su u riziku i pasivni pušači

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    24. maj 2024 | 19:56

    Svaka čast za ovu akciju. Ja sam malo sterijeg kova i podseća me ovo na vreme kada su se dobijali pozivi i moralo se otići na rendgen pluća, mobilni, kada je u vašem mestu

  • Zika

    24. maj 2024 | 18:44

    Sve pohvale za dr Stjepanovica .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA