Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kada će VRANE prestati da nas plaše: Ovde ih ima najviše, ali ako vas napadnu OVO vam može pomoći

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrane imaju veliku ulogu u održavanju ekosistem

  • 3
Vrana napada devojku Foto-kolaž: Shutterstock

Nalazimo se u periodu kada vrane strahujući za svoje mladunce ispuštaju neugodne zvukove koji plaše građane, a nije im ni strano da napadnu onoga koga detektuju kao "opasnost". Situacija je neprijatna, ali kako stručnjaci objašnjavaju, čim ptići nauče da lete, uskoro će i one prestati da na "plaše".

Kako objašnjava za Telegraf.rs jedna Beograđanka, oduvek se plaši ptica, ali situacija je postaja nepodnošljiva kada su vrane postale neprijateljski raspoložene.

- Moj strah je postao intnezivan onog momenta kada su vrane napale dve moje koleginice. Jednu je napala u parku Tašmajdan, a drugu na Novom Beogradu. Ima ih previše i zaista ih se bojim, ne bih volela da me napadnu, objašnjava naša sagovornica, koja pokušava da izbegne sva kritična mesta, ali uzalud.

- Ne znam kako da ih izbegnemo kada ih ima na svakom koraku. Kad god pročitam neku vest o napadu, prestravim se, kaže Jelena J. za Telegraf.rs

Do kada će nas vrane plašiti pitali smo biologa, biologa Kristijana Ovariu koji nam je objasnio da, naizgled nebitne, vrane imaju veliku ulogu u održavanju ekosistema.

- One su jako bitne za ekosistem i s toga su strogo zaštićene. Vrane grade gnezda koja kasnije koriste i druge vrste ptica, tako da ih nikako ne treba terati - rekao je Ovari

Napadi gačaka i sivih svraki česta su pojava u ovo doba godine jer tada vode računa o mladuncima.

- Situacija je ista svake godine: Vrane u maju dobijaju mladunce koje odgajaju neko vreme. U tom periodu ptići nisu samostalni i ne mogu da polete, pa im je potrebna sva nega i zaštita roditelja. Često se događa da "beba" vrana padne sa grane, ali ne može da se vrati u gnezdo. Tada su ne samo roditelji već i "komšije" sa okolnih grana najopasniji. Savet za sve je da ne prilaze ptiću jer je najverovatnije da će se starije svrake obrušiti u pokušaju da zaštite potomstvo - objasnio nam je Kristijan Ovari.

Ovo su rizična mesta

Parkovi su najrizičniji, ali i mesta u okolini kojih se baca hrana i nepravilno odlaže smeće su takođe lokacije gde vrane grade gnezda i to postaje njihova teritorija koju aktivno štite.

- Skupljanje vrana u blizini restorana i đubrišta nije problem, već posledica problema. Ukoliko ne želite da imate posla sa ovim pticama vodite računa kako i gde odlažete smeće i ostatke hrane. Tako smanjujete mogućnost da one obeleže taj kraj kao njihovu teritoriju - savetovao je biolog.

Prestaće da nas plaše za dve-tri nedelje

Dobra vest je da napadi vrana neće trajati još dugo. Ostalo je samo nekoliko nedelja do kraja tog perioda kada brinu o mladuncima, kaže naš sagovornik.

- Ovakva situacija trajaće okvirno još dve do tri nedelje. To je period posle kog će ptići postati samostalniji i sposobni da lete - zaključuje Ovari.

Kako stručnjaci savetuju, ukoliko se desi napad, zaštitite glavu kapom ili kišobranom i izbegavajte da im se nađete u blizini. Ukoliko vidite da ispuštaju neugodan zvuk, udaljite se što pre od njih.

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se plašiš grmljavine, ali imaš pravog prijatelja da te čuva: Mačka teši psa dok oluja seva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrana

    24. maj 2024 | 23:56

    U parku sam pre neku godinu čučnula na metar udaljenosti da vidim i snimim mladunče vrane koje je dozivalo mamu. Čim se mama čula, u momentu sam se setila ovoga iz teksta i brzim korakom sam se počela udaljavati od ptića. No, mama vrana se naljutila i nekoliko metara me je pratila sa glasnim i očito upozoravajućim graktanjem i to je letela tik iznad moje glave. Prestravila sam se, no, sreća me nije napala.

  • 🦅

    25. maj 2024 | 00:09

    Napadaju ko sumanute,ne pomaze ni kapa,kisobran,grana...neke su toliko bezobrazne da pokusavaju kandzama da izgrebu lice ali nekako su nisanile oci ( i meni i muzu)

  • Nasilnice

    25. maj 2024 | 07:07

    Nijectacno da su vrane korisne. Ne znam ni jedno gnezdo koje su izgradile vrane, pa napustile, a tu se nastanile druge ptice. Vrane se mnoze i sire, ne napustaju gnezda. Ali znam da svuda gde dodju vrane, pobegnu sve ostale ptice jer su one nasilne i inteligentne. Uz to su se naselile u gradove i njihovo gakanje je velika psihicka mora za ljude. Ne znam zasto je dozvoljen lov na zeca, fazana, divlju svinju... a nije na vrane. Smorise biolozi svojim losim procenama. Ljudi su ugrozeni, ne vrane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA