≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podižimo ekološku svest, čuvajmo prirodu: Pročistimo otpadne vode

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od ključne važnosti je ljudski faktor pa je podizanje svesti građana o značaju pravilnog upravljanja otpadnim vodama i smanjenje zagađenja krucijalan

  • 1
Priroda ekologija zagađena Semegnjevska reka smeće čišćenje Zlatibor Foto: Borivoje Ilić

Kako bi očuvali vodene resurse neophodno je rešiti problem otpadnih voda, a za to su nam potrebne investicije u izgradnju i održavanje postrojenja za prečišćavanje voda, kao i edukacija građana o važnosti pravilnog upravljanja otpadnim vodama.

Koraci koje država preduzima kako bi se poboljšala situacija su programi izgradnje novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i renoviranje postojećih, što je pozitivan signal da se i ovaj ekološki segment menja na bolje.

Od ključne važnosti je ipak ljudski faktor pa je podizanje svesti građana o značaju pravilnog upravljanja otpadnim vodama i smanjenje zagađenja krucijalan.

Učešćem u u našoj anketi skoro 90 odsto građana odgovorilo je da je pre puštanja otpadnih voda potrebno prečistiti ih, što pokazuje da su svesni i potencijala ali i štetnosti ako se ispuštaju kao takve.

U ovom momentu, većina otpadnih voda ostaje neobrađena i direktno se ispušta u reke što potvrđuju dostupni podaci prema kojima  procenat prečišćavanja otpadnih voda u našoj zemlji varira od oko 20 do 40 odsto što direktno utiče i na kvalitet vode za piće i utiče na biljni i životinjski svet.

Jedna osoba proizvede do 150 litara dnevno

Prema nekim statistikama, prosečna osoba u urbanim područjima proizvede oko 100 do 150 litara otpadnih voda dnevno svojim aktivnostiima, kao što su pranje veša, tuširanje, korišćenje toaleta, navodnjavanje bašte korišćenje kućnih aparata.

Dunav je u Srbiji, jedna od glavnih reka koja prima otpadne vode iz različitih izvora jer prolazi kroz mnoge naseljene oblasti i industrijska područja. Takođe značajnu količinu otpadnih voda primaju i Sava, Tisa, Morava i druge, stvarajući ekološke i zdravstvene probleme duž celog vodotoka.

Podižimo ekološku svest, čuvajmo prirodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fis

    25. maj 2024 | 19:58

    Svi iz škola djaci da se ubaci u raspored i da cela odeljenja dva puta u dva tri meseca idu i čiste, opštine da obezbede uniformu dzakove opremu i to je to, kad budu od malena kupili smece nece u buducnosti bacati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA