≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

AKCIJA MINISTARSTVA ZDRAVLJA Danas preventivni pregledi u ustanovama širom Srbije! Po prvi put i za DECU

Vreme čitanja: oko 4 min.

Podsetimo, protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje

  • 0
Ministarstvo zdravlja preventivni pregledi i Zlatibor Lončar Foto-kolaž: Ustupljene fotografije, Tanjug/Sava Radovanović

Preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja nastavljaju se danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, i svi koji to žele moći će da dođu i provere svoje zdravlje u periodu od 8 do 17 časova. Ono što je novina, organizovani su i fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

Kako je već za Telegraf.rs izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, prevencija je ključ, ali važno je takođe, i povratiti poverenje između zdrasvtvenih radnika i pacijenata, i podizati svest o značaju ranog otkrivanja svake bolesti.

- Ako postoji neki problem i mi ga otkrijemo na vreme, on je u 90 odsto slučajeva rešiv. Želimo da saslušamo ljude, da popričamo sa njima, da vidimo koje su njihove zamerke, koje su ideje, da napravimo najbolji sistem koji će njima odgovarati kao i našim zdravstvenim radnicima, istakao je ministar.

Lončar je i danas apelovao na građane do dođu u što većem broju.

- Još jednom apelujem, otvorili smo vrata svih naših zdravstvenih ustanova, dođite. Ne treba vam knjižica niti bilo kakav dokument, prekontrolišite svoje zdravlje. Hajde na vreme problem da otkrijemo i da sprečimo dalji razvoj problema. U ovom momentu, ovo služi iz više razloga. Mislimo da se deca ne bave dovoljno fizičkom aktivnošću i želimo to da promenimo - rekao je ministar Lončar.

Briga za najmlađe pacijente

Što se tiče SMA, danas se u Srbiji leči ukupno 105 pacijenata sa ovim oboljenjem, a jedna smo od retkih zemalja koja ima dostupne sve tri terapije.

Ministar je istakao da je uspostavljena i saradnja sa čuvenim španskim doktorom Norbertom Venturom iz Barselone, koji će operisati decu obelele od SMA u Srbiji, kako bi naša deca dobila svu najbolju moguću negu u svojoj zemlji.

- Mi smo dugo sa prof. Venturom sarađivali, ponovo smo uspostavili kontakt i on će nastaviti da dolazi u Srbiju. Već su zakazane operacije do kraja godine. Veliki uspeh države, moram da kažem samo da ne ispadne da odvajamo decu, lek za SMA je preko dva miliona evra. Hoću da poručim da ćemo rešavati i druge probleme, kao što su senzori za dijabetes - rekao je ministar Lončar.

Ministarstvo zdravlja preventivni pregledi Foto: Ustupljene fotografije

Zapošljavanje

U okviru „Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola“ koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine u našim zdravstvenim ustanovama ukupno je zaposleno više od 1.500 mladih lekara i preko 2.000 medicinskih sestara i tehničara.

Ministar ističe da je jako važno raditi na programu zapošljavanja, jer je to temelj zdravstva.

- Možemo da napravimo sve bolnice i da nabavimo svu opremu, ali važno je da imamo ljude koji će da rade. To je osnov, mi bez naših lekara i sestara ne možemo ništa. Želim da mladi znaju, država je tu za njih i razumemo koliko su uložili da budu specijalisti. Mi nećemo biti ti koji će reći "ne možete". Na sve načine ćemo se potruditi da ispunimo njihove snove i želje. Plata nije tu odlučujući faktor, radili smo istraživanje, već sistem - rekao je ministar.

Lončar se osvrnuo i na liste čekanja koje su goreći problem u zdravstvu.

- Infrastruktura je bitna da bi se smanjile liste čekanja. Od kliničkih centara, bolnica, novih posteljina, uslova u kojima lekari rade, to su neki osnovni uslovi. Napravićemo neki novi sistem i siguran sam da ćemo naći rešenje. Moramo da osluškujemo građane šta sve treba menjati, rekao je za TV Prva.

Prevencija je ključ

Podsetimo, protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje.

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović u razgovoru za Telegraf.rs takođe podseća o značaju prevencije,  kako bi se sprečile bolesti i poziva građane da se odazovu preventivnim pregledima.

Dr Mihailo Stjepanović, Direktor pulmologije Foto: Nikola Tomić

- Rak pluća predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od svih maligniteta, tako je i u svetu ali i kod nas. Zabeležen je porast obolelih, pre svega zbog stila života, loših navika, konzumiranja cigareta... Kako su pluća veliki organ, tako i bolest u inicijalnoj fazi ne daje neke specifične simptome. Simptomi raka pluća su kašalj, sa ili bez iskašljavanja, malaksalost, gubitak na telesnoj težini, ali ima i dramatičnijih simptoma, kao što je iskašljavanje krvi recimo, izjavio je dr Mihailo Stjepanović.

(Telegraf.rs)

Video: Preventivni pregledi i za decu: Kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA