Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Mihailo Stjepanović za Telegraf.rs: Pozivamo sve građane da dođu, pogotovo one koji su u rizičnim grupama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preventivni pregledi širom Srbije u okviru akcije koju sprovodi Ministarstvo zdravlja

  • 0
Mihailo Stjepanović Printskrin: Telegraf.rs

Na preventivnim besplatnim pregledima koji se danas održavaju u skoro 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji, do podneva je pregledano 16.153 osoba. 

Kako je za Telegraf.rs izjavio dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKCS, prošle nedelje su organizovani preventivni pregledi, a oslanjajući se se na tako dobru akciju, Ministarstvo zdravlja je i ove nedelje nastavilo u istom ritmu.

-Sa jedne strane deca, rade se fizijatrijsku pregedi jer deca su nam gojaznija, stil života je malo nezdraviji, dosta vremena provode za komjuterima, tako da su po prvi put organizovani preventivni pregledi za decu, gde u preko 200 zdravstvenih ustanova mogu biti pregledana deca školskog i pretškoslog uzrasta. Sa druge strane tu su pulmološki pregledi. Pluća su takođe u fokusu, nažalost rak pluća je najčešća onkološka bolest u Srbiji, tako da smo se ove nedelje odlučili za pulmologiju i pozivamo sve građane pogotovo one koji su u rizičnim grupama koji imaju više od 50 godina života, 30 godina pušačkog staža, da dođu i da se danas pregledaju, kaže za Telegraf.rs dr Mihailo Stjepanović.

Takvim osobama, kako kaže, savetovaće i radiografija grudnog koša.

- Mi smo već za prvih sat vremena imali jednu pacijentkinju kojoj smo našli promenu koja imponuje kao tumorska. Odmah sutra će biti dalje dijagnostički obrađena u Klinici za pulmologiju. Hoću da vam kažem koliko je važan preventivni pregled jer samo jednog pacijenta danas da spasemo i otkrijemo bolest u ranoj fazi, on će biti izlečen. Na svu sreću nismo otkrili nijednu uznapredovalu onkološku bolest i cilj je da bolest otkrijemo dok je mala, dok možemo nešto da uradimo, dok ta promena može da se opriše. Takođe otkrili smo neke druge pulmološke bolesti kao što je astma i HOPB i takvi pacijenti već sledeće nedelje imaju zakazane termine za specijalističke preglede gde će se raditi dalja dijagnostika kao što je spriometrija i dalje će se ući u proces pulmološkog lečenja, ali upućeni su i kod drugih specijalnosti kada su otkrivene promene na EKG- u gde ih upućujemo kardiologu ili gastroenterologiju, rekao je dr Stjepanović za Telegraf.rs.

Podsetimo, preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja sprovode se danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, i svi koji to žele mogu da provere svoje zdravlje u periodu od 8 do 17 časova. Ono što je novina, organizovani su i fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

(Telegraf.rs)

Video: Još dve pulmološke promene otkrivene na preventivnim pregledima u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA