≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prof.dr Vladislav Vukomanović za Telegraf.rs: Prevencija u dečjem uzrastu kao i kod odraslih je veoma značajna

Vreme čitanja: oko 3 min.

Preventivni pregledi širom Srbije u organizaciji Ministarstva zdravlja

  • 0
Vladislav Vukomanović Printskrin: Telegraf.rs

Ministarstvo zdravlja je pre nekoliko godina uvelo preventivne preglede a sada su oni počeli da se odnose i na decu. Prevencija u dečjem uzrastu kao i kod odraslih je veoma značajna. Već svi znamo da postoji loše držanje dece, loše držanje glave, ramena, stomaka, sve to doprinosi i u nekom kasnijem uzrastu dovodi do toga da mogu da nastanu ozbiljni problemi kada je reč o kičmi, o promeni poremaćaja statusa, mišićne snage, kaže za Telegraf.rs prof.dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete.

Kako navodi, kifoza, skolioza, lobdoza, sindrom pravih leđa, sve su to posledice lošeg stava i lošeg držanja dece.

- Svi znamo da su više okrenuti lap-topovima i telefonima nego sportu i sportskim terenima, nekada je to bilo potpuno drugačije. Upravo preventivni pregledi služe, ne samo da se otkrije neki pormećaj već i da se ukaže roditeljima da decu treba da usmeravaju i motivišu da idu na sportske aktivnosti, kaže profesor Vukamanović.

Veoma je važno otkriti što ranije neki poremećaj, dodaje on, jer što vreme odmiče to su problemi sve veći i veći, a nažalost i psihička posvećenost da se ti porblemi otklone i motivisanost dece koja polako rastu, zauzima se nekim drugim stvarima i interesovanjima koja prave veliku distancu od nekih rekreativnih aktivnosti i vežbi.

- Ako dođu kod nas na preventivni pregled dobiće savet od naših fizijatara, ortopeda i fizioterapeuta koje su to vežbe koje treba da sprovode u kućnim uslovima i van kuće, a sve u cilju prevencije tih posturalnih poremećaja. Prema nekim istraživanjima koja su rađena u Srbiji od 15 do 30 odsto dece ima neki poremećaj kao što su loše držanje glave, spuštena ramena, problem sa ravnim stopalima. Ti poremećaji su sve češći, a ono što komplikuje situaciju su ona oboljena koja zahvataju donje ektremitete, odnosno, kičmu, i u nekom periodu školskog uzrasta stvaraju bol i otežano hodanje, pa čak i otežano učešće u sportskim aktivnostima tako da učestalost ovih težih, ali još uvek preventabilnih poremećaja kreće se od 11 do 15 odsto, kaže za Telegraf.rs prof.dr Vladislav Vukomanović.

Savet za roditelje, kaže on, da ovo lepo vreme koje koincidira sa veoma lepom akcijom preventivnih fizijatrijskih pregleda dece iskoriste, da odvoje pola sata vremena i dođu kod naših lekara, jer sve češće su žalbe dece takve da odgovaraju žalbama odraslih osoba u trećoj ili četvrtoj deceniji života.

Podsetimo, preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja sprovode se danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, i svi koji to žele mogu da provere svoje zdravlje u periodu od 8 do 17 časova. Ono što je novina, organizovani su i fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

(Telegraf.rs)

Video: Prevencija u dečjem uzrastu kao i kod odraslih je veoma značajna: Prof.dr Vladislav Vukomanović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA