Četri sestre i brat iz Užica krenuli put sveta, a onda spasili porodičnu lozu: Decenijama bili rastavljeni

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Priča o četiri sestre i bratu – Ljubici, Darinki, Aleksiji, Mirjani i Tadiji – susretu predaka i potomaka, počinje na tromeđi sela i raskrsnici vremena

Poslednjih godina u užičkom kraju sve su češći susreti familija kao način da se potomci upoznaju, a preci ne zaborave. Prvi put okupili su se potomci po "babinoj liniji", kao podsećanje na četiri sestre i jednog brata koji su iz kuće Todorovića u užičkom selu Ravnima krenuli u svet, piše novinarka Slavica Jovanović za RTS.

Priča o četiri sestre i bratu – Ljubici, Darinki, Aleksiji, Mirjani i Tadiji – susretu predaka i potomaka, počinje na tromeđi sela i raskrsnici vremena.

Ženski rodoslov gradile su ispraćajući ukućane u ratove, hrabro se noseći sa nevoljama i čuvajući dom.

Potomak porodice Todorović i autor "Rodoslova Todorovića" Ivan M. Ćaldović kaže za RTS da su žene uspele da sačuvaju porodicu u raznim okolnostima.

"Izginu otac, brat, muž, sin, a tada su se mladi ženili i mlade udavale, ali su žene uspele da sačuvaju porodicu i da se taj blagorodni koren održi i loza nastavi. Danas su svi raseljeni, od Beograda, Amerike, Južne Amerike, Rusije, Kine", navodi Ćaldović.

Biseri rasuti po celom svetu

U zavičaju na pretke uspomenu čuvaju majka i sin željni susreta s rodbinom iako se, kažu, nije mnogo promenila stara mudrost da kuća nije na zemlji nego na ženi.

"Nekad je bilo, više su žene radile nego muškarci. Oni su zarađivali, a one ostajale kući i radile", kaže Miljka Todorović.

 

Ceo tekst pročitajte na ovom linku RTS-a.

(Telegraf.rs)

Video: Umesto bebi pudera koristila brašno: Odlučila da pomogne mami i uredi mlađeg brata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA