Vreme čitanja: oko 1 min.

Donji Milanovac slavi kapetana Mišu Anastasijevića

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U čast ovog Porečanina, priređena je i monodrama o liku i delu ovog čuvenog dunavskog kapetana

  • 0
Otvaranje Kapetan Mišinih dana Majdanpek Foto: Milica Ristić

U Donjomilanovačkom Hramu Svetog Nikole, koji je sagrađen na posedu kapetana Miše Anastasijevića, nastupom crkvenog hora "Sveta Trojica" iz Negotina otvorena je manifestacija "Kapetan Mišini dani".

Ova manifestacija posvećena je rođenom Porečaninu, velikom srpskom dobrotvoru i zadužbinaru. Nakon prigodne besede o Miši Anastasijeviću, čoveku koji je kao ugledni trgovac 19. veka svoj imetak uložio u razvoj prosvete, zdravstva, izgradnju brojnih ustanova i institucija, među kojima je i zgrada Rektorata Univerziteta u Beogradu.

"Mi kao Turistička organizacija uz pomoć lokalne samouprave Majdanpek, protekle godine pokrenuli smo održavanje ove manifestacije u čast čoveka koji je na mnogo načina zadužio Srbiju i srpski narod, posebno građane Donjeg Milanovca na čijem je tlu rođen. Za tri dana trajanja, organizovani su brojni sadržaji, među koje je svrstan nastup hora 'Valahje', zatim program Predškolske ustanove 'Marija Munćan', Muzičke škole 'Ranko Krivić', Umetničkog centra 'Talija', muzički koncert Željka Samardžića i mnogo drugih," kaže Svetlana Lazarevska, v.d. direktora TO Opštine Majdanpek.

Inače, u čast ovog Porečanina, priređena je i monodrama o liku i delu ovog čuvenog dunavskog kapetana, a na samoj obali Dunava, na Dunavskom keju, kabareom Nebojše Dugalića i Borisa Pingovića pod nazivom "Da to su bili dani" završena je manifestacija "Kapetan Mišini dani" u Donjem Milanovcu.

(Telegraf.rs / M. R.)

Video: Đorđević: Kultura je važan segment svakog društva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA