Da li znate kako se najbolje peče rakija? Trojica kumova iz Bačke imaju provereno dobar recept

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Svačiji dobar rad i trud treba pohvaliti, ali zna se koje je piće prva asocijacija na Srbiju. Što bi se reklo, kroz parafraziranje jednog davnašnjeg slogana za reklamu za mobilne telefone, "rakija connecting people". I zaista, ta žestina spravljena od šljiva, kajsije, kruške, na neki čudesan način ume da poveže ljude, kako kad se pije, tako i u procesu pečenja. E, baš o ovome poslednjem želimo da vam pišemo i to o jednom sjajnom kumovskom trojcu iz Vojvodine.

Druženje i fešta kraj kazana

Naime, Zoran Zec, Nikola Jovanović i Nikola Vudtag su drugovi i kumovi iz Bačke Palanke koji već više od pola decenije od pečenja rakije na salašu "Jovanović" naprave pravu malu feštu. Zoran je za Telegraf.rs ispričao kako to izgleda.

pečenje rakije Foto: Ustupljena fotografija

- Što se tiče druženja i fešte, to je na izuzetno visokom nivou. Sve počinje veče pre samog pečenja, kada se kazani pune hladnom vodom, odnosno kominom, tako da nam ujutru ostane samo da potpalimo vatru i čekamo da rakija poteče. Start je oko 6 h ujutru i traje do daleko u noć – priča Zec.

E sad, gde je piće, tu mora biti i "iće", te je sasvim uobičajeno da se "okrene" neko pile, prase ili jagnje na ražnju, da se klopa krčka ispod sača, da se razviju pite, "bocne" kakvo mezence.

- Što se tiče tog pića koje pijuckamo kraj kazana, to su rakije iz prethodnih godina koje su dovoljno odležale u hrastovim buradima – kaže naš sagovornik.

Zanimljivo je da svako od njih trojice ima svoje bure sa izgraviranim prezimenom.

Posebna lepota u ovoj priči je što dvojica Nikola i Zoran svojom pozitivnom energijom negde s jeseni, kad peku rakiju, privuku veliki broj prijatelja, najbliže porodice, familije.

- Svi su tu. Kapija je širom otvorena i svi su dobro došli. Ugođaj se upotpunjuje sa dve harmonike i to onda dobija posebnu draž – prepričava gospodin Zec kako izgledaju ti nezaboravni trenuci.

Što se tiče same sirovine za rakiju, kumovi imaju velika dvorišta, pa su bili u prilici da podignu mini voćnjake od po 30-ak sadnica svaki.

- Niko od nas se ne bavi voćarstvom, sva trojica smo iz totalno različitih sfera, ali ovo nam je zajednički hobi. Nema nikakav komercijalni momenat u svemu ovome, isključivo čisto zadovoljstvo i dobro druženje – priznaje naš sagovornik.

Kruška je premijum, ali šljiva je šljiva

Iz tog zadovoljstva nastaju ljute kapi od pretežno šljive, a nešto manje kruške.

- Pekli smo jednom kajsiju pre 4 godine, za koju mogu slobodno reći da je premium kvaliteta. Prošle godine manju količinu kruške. Međutim, šljiva je standardna i nepromenjiva – ističe Zoran.

Kad peku rakiju, ne idu na količinu nego na kvalitet, a da bi ovog pića od godine do godine imali dovoljno, moraju da dokupljuju određenu količinu voća, uz nadu da će njihovi voćnjaci početi da rađaju u punom kapacitetu.

- Kada rakija bude gotova, nalazi se isključivo na našim policama i podrumima. To je samo u privatne svrhe, služi se u kućnim uslovima i eventualno da se pokloni – navodi Zoran.

Najvažniji "sastojak" je ljubav

Ova tri Bačkopalančanina se druže od malena, a prvu rakiju su pekli pre 6 godina, za vreme "korone".

- Od tada je pečemo na istom mestu. To ne menjamo – kaže Zec.

Ono što definitivno ne menjaju jeste energija koju emituju tokom samog procesa proizvodnje.

- Naše rakije su posebne baš po tome što nastaju iz čiste ljubavi i jedne dobre energije koja je prisutna. I da, vrlo bitno – nigde se ne žuri i gledamo da ispoštujemo svaki korak – kaže Zec.

Negde između svog tog sjajnog zabavljanja i hedonizma ima još nešto sjajnije, a to je – humanost.

- Prošle godine događaj je imao i humanitarni karakter, gde smo skupljali novčana sredstva za jednog građanina Bačke Palanke kome su ona bila neophodna za lečenje – kaže Zoran.

Bravo kumovi, tako se druži, kumuje, a i peče najvažnije piće u Srba!

(Telegraf.rs)

Video: Nova sezona Baleta SNP u Novom Sadu otvorena premijerom ''Dobrih vibracija''

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA