Otišli su da pomuzu kravu pre 75 godina i nestali: Razdvojili su njihovo sedmoro dece, ona su ih tražila i tek sada pronašla (FOTO)

Pretpostavlja se da su na glečeru naprosto propali kroz neku od pukotina...

  • 1

Obućar Marselin Dumoulin, tada 40-godišnjak, nikada ranije nije vodio svoju tri godine mlađu suprugu Fransin, lokalnu učiteljicu, na ispašu krava na livadu u švajvarske Alpe, daleko iznad mesta Šandolin, na visini od 2.615 metara nad morem, sve do kobnog dana kada su pošli zajedno.

REŠENA MISTERIJA KRVAVOG VODOPADA: Niko nije znao tačno zašto 100 godina iz ovog glečera curi crvena reka (VIDEO)

Fransin je tada bila trudna, a oni su se 15. avgusta 1942. po prvi put zaputili preko tamošnjeg glečera i nikad se nisu vratili.

Nakon nestanka dugo su ih tražili, a kada su izgubili nadu, njihovih petoricu sinova i dve ćerke razdelili su po porodicama u tom kraju, što je u švajcarskim Alpama tada bilo jezivo iskustvo, ispunjeno robovskim radom, ako već ne i seksualnim zlostavljanjem. Međutim, ovih dana, kako piše "Le Matin", otkrivena su njihova tela, savršeno očuvana, zato što se glečer rapidno otapa usled klimatskih promena.

Nihova deca odrasla su kao potpuni stranci jedni drugima, iako su se poznavali.

- Proveli smo cele živote tražeći ih, nismo odustajali. Mislili smo da bismo im jednog dana mogli priuštiti sahranu kakvu su zaslužili - rekla je za Le Matin njihova najmlađa ćerka MarSeline, koja je tada imala samo tri godine, a danas 78.

- Nakon 75 godina čekanja ova mi je vest pružila duboki mir. Na sahrani neću nositi crno, mislim da je belo primerenije. Ono predstavlja nadu, koju nikad nisam izgubila - rekla je.

Foto: Wikipedia/Jason Auch

Službeni izveštaj kaže da su tela pronađena jedno uz drugo, da su na sebi imala odeću iz baš odgovarajućeg doba, da su kod sebe imali neke identifikacione dokumente i jedino što još preostaje je DNK analiza. Pretpostavlja se da su na glečeru naprosto propali kroz neku od pukotina.

Iako su se tela koja bi se otapala iz glečera znala otkrivati i ranije, jer se glečeri kreću, pucaju, imaju dinamično postojanje, poslednjih godina klimatske promene širom sveta otapaju sve više davno ili nedavno stradalih ljudi na njima. Prošle godine otkrivena su tela dvojice planinara koji su 1999. nestali u Tibetu pri pokušaju uspona na vrh Šishapangma visok 8.027 metara, a stradali su na visini od oko 6.300 metara. Takvih primera poslednjih je godina sve više.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA