≫ 

Varnice na relaciji Moskva - Varšava: Rusija sprema Poljskoj mere odmazde zbog spomenika?

Poljska je bila pod kontrolom Sovjetskog saveza više od četiri decenije posle Drugog svetskog rata, a poslednji ruski vojnici napustili su tu zemlju 1993. godine

  • 6

Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko najavila je danas da Moskva sprema mere odmazde protiv Poljske kako bi je kaznila zbog "nelegalnog i nemoralnog plana" da ukloni spomenike sovjetskim vojnicima iz Drugog svetskog rata.

Prva dama Poljske osramotila Trampa, a njegov izraz lica je rekao sve (VIDEO)

Poljski predsednik Andžej Duda u ponedeljak je odobrio izmene zakona kojima se zabranjuje promocija komunizma i nalaže uklanjenje sovjetskih statua u roku od godinu dana, uključujući one kojima se odaje počast Crvenoj armiji.

Matvijenko, za koju Rojters navodi da je bliska saveznica ruskog predsednika Vladimira Putina, oštro je kritikovala taj potez i poručila da rusko Ministarstvo spoljnih poslova povlači mere odmazde, prenele su ruske novinske agencije.

Rojters podseća da su u fokusu spora različite interpretacije istorije dve zemlje.

Rusija, naime, smatra da se odlukom Poljske "pljuje u lice" više od 600.000 sovjetskih vojnika koji su izgubili živote oslobađajući Poljsku od nacista, ali mnogi Poljaci danas gledaju na sovjetske vojnike kao na okupatore, a ne kao na oslobodioce.

Foto: Wikipedia/Council of the Federation

Poljska je bila pod kontrolom Sovjetskog saveza više od četiri decenije nakon Drugog svetskog rata, a poslednji ruski vojnici napustili su tu zemlju 1993. godine.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Matvijenko, rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je Rojters na saopštenje koje je objavilo u utorak u kojem se navodi da će poljske akcije izazvati posledice po Varšavu.

Foto: Wikipedia/public domain

U saopštenju se navodi da je Poljska tim potezom prekršila rusko-poljski sporazum iz 1992-1994. godine u kojem je obećala da će zaštititi takve spomenike.

- Poljske vlasti veoma dobro razumeju kakvu ozbiljnu uvredu nanose ruskom narodu i narodu zemalja koje su bile deo SSSR-a. Uprkos tome, u Varšavi oni svesno nastavljaju s tom nečuvenom provokacijom - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA