≫ 

Tramp je upravo zabranio da transrodne osobe služe u američkoj vojsci!

Još jednom je šokirao svet...

  • 2

"Američka vlada neće prihvatiti niti dozvoliti da transrodne osobe na bilo koji način služe bilo koji vod u američkoj vojsci", poručio je američki predsednika Donald Tramp.

Tramp oštro kritikovao Asada: Počinio je zločine protiv čovečnosti, neću dopustiti da se izvuče

Kao obrazloženje za ovu svoju današnju izjavu Tramp je naveo da "američke snage ne smeju biti opterećene medicinskim troškovima i "ometanjima" koje ovakve osobe donose".

"Nakon konsultacije sa mojim generalima i vojnim ekspertima, želim da objavim da tranrodne osobe ne mogu služiti američku vojsku", napisao je Tramp na Tviteru.

Ministar odbrane SAD Džejms Matis odložio je početkom jula za šest meseci dozvolu transrodnim osobama da se pridruže američkim oružanim snagama, izjavila je portparolka Pentagona Dejna Vajt.

Ona je u saopštenju navela da je Matis prihvatio preporuku da do 1. januara odloži prihvatanje prijava za oružane snage koje su podnele transrodne osobe, preneo je Rojters.

Pentagon je zabranu transrodnim osobama da služe u oružanim snagama ukinuo 2016, pod administracijom tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame.

Kako se navodi, bilo je očekivano da će dozvola transrodnim osoba da počnu da se priključuju oružanim snagama, stupiti na snagu ove godine ukoliko se utvrdi da su bili "stabilni" u svom polnom opredeljenju 18 meseci. Odlaganje koje je nastupilo pod administracijom aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, izazvalo je negodovanje onih koji se zalažu za prava transrodnih osoba.

Foto: AP/Tanjug

- Razočarani smo zbog ovog bespotrebnog odlaganja zato što su danas hiljade visoko obučenih i kvalifikovanih transrodnih članova službe koji otvoreno i ponosno služe našoj naciji, pokazali da je sposobnost ispunjenja misije ono što je važno, a ne njihovo polno opredeljenje - rekao je u saopštenju Stiven Piters ispred Kampanje za ljudska prava.

Prošle godine, tadašnji ministar odbrane Eš Karter je naveo podatke studije koju je sprovela korporacija RAND, rekavši da je bilo oko 2.500 članova aktivnih transrodnih članova službe i 1.500 koji su bili u rezervi.

Podaci RAND-a podrazumevali su raspon koji je podrazumevao maksimalnih 7.000 aktivnih i 4.000 rezervnih pripadnika državne službe koji su transrodne osobe, navodi agencija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA