Sezona uragana je tek počela: Evo šta Amerikanci mogu da očekuju narednih dana i kako će se zvati sledeći (FOTO) (VIDEO)

Cela sezona uragana traje od 1. juna do 30. novembra. Do pre dve nedelje, ova sezona delovala je sasvim obično. Ali, onda je došao uragan Harvi, a za njim i Irma za kojom idu Katja i Hoze

  • 3

Dok uragan Irma prolazi pored karipskih ostrva i polako se približava Floridi, uragan Hoze ide njenom putanjom i preti da opustoši ionako razorena ostrva na Karibima. Hoze i Katja, koja preti sa zapada, dobili su na jačini u poslednjih nekoliko sati. Uragani su česta pojava na istoku SAD, a ovogodišnja sezona istih došla je tek na pola puta.

(BLOG UŽIVO) Pakao na drugom kraju sveta: Irma slabi dok Katja i Hoze postaju jači, u sledeća 24 sata očekuje još jedan snažni zemljotres u Meksiku (FOTO) (VIDEO)

Tropske oluje obično se pojavljuju u septembru, a svoj vrhunac dostižu 10. septembra. To je zato što je ključne faktore životne sredine teško uskladiti, a Nacionalna okeanografska i atmosferska agencija (NOAA) posmatra osam nedelja oko 10. septembra kao uragansku "sezonu u sezoni".

- Sezona uragana traje od sredine avgusta do sredine oktobra, ali njegovu punu snagu dobija zapravo početkom septembra kada je kombinacija temperature okeana, koji se dugo pekao letnjim suncem, i nedostatka vibracije vetra dovodi do najvećeg broja oluja - rekao je Brendon Miler, meteorolog CNN-a.

Cela sezona uragana traje od 1. juna do 30. novembra. Do pre dve nedelje, ova sezona delovala je sasvim obično. Ali, onda je došao uragan Harvi, a za njim i Irma za kojom idu Katja i Hoze. Iako se ne očekuje da Katja udari u obale SAD, mada postoji ta mogućnost, Hoze preti kontinentalnom delu iako je i dalje na Atlantiku.

Printskrin: National hurricane center

Pošto je sezona uragana u toku, još više tropskih oluja moguće je da se formira u narednih nekoliko nedelja.

Pre Harvija, SAD nisu pogodili veći uragani (kategorije 3 ili više), od uragana Vilma 2005. godine. Ova sezona nije najaktivnija godina za uragane, a najgore je bilo 2005. kada je bilo 28 tropskih oluja od kojih je 15 preraslo u uragane.

Iako 2017. nije postavila nove standarde, NOAA upozorava da je ova sezona imala "potencijal da bude izuzetno aktivna". NOAA je u avgustu predvidela 14 do 19 tropskih oluja, pet do 9 uragana i dva do pet velikih uragana za sezonu.

U ovoj sezoni ime je dobilo 11 uragana i to Arlin, Bret, Sindi, Don, Emili, Frenklin, Gert, Harvi, Irma, Hoze i Katja. Sledeća imena koja su na "čekanju" po redosledu su Li, Marija, Nejt, Ofelija, Filip, Rina, Šon, Tami, Vins i Vitni.

Foto: AP/Tanjug

KAKO URAGANI DOBIJAJU IMENA I ZAŠTO SU UGLAVNOM ŽENSKOG RODA?

Ljude je oduvek zanimalo kako uragan dobija određeno ime i zašto su u pitanju većinom ženska imena.

Uragani se pojavljuju svake godine, a dobijaju vlastita imena zbog činjenice da ih je nekoliko istovremeno aktivno pa se davanjem imena omogućuje lakše snalaženje meteorolozima, spasilačkim službama i svima koji se nalaze u pogođenim područjima.

Svetska meteorološka organizacija sastavlja listu imena tropskih oluja u sezoni uragana abecednim redom. Svaka tropska oluja u kojoj vetar dostiže brzinu veću od 63 kilometara na čas, dobija vlastito ime, a zadržava ga i ako preraste u uragan. Postoji šest takvih popisa sa imenima.

Imena se ciklično ponavljaju svakih šest godina, ali postoje i imena koja su penzionisana, budući da su ti uragani prouzrokovali katastrofe. Na primer, penzionisana su imena Katrina i Sendi.

U prošlosti su imena uragani imali različita imena u svakoj zemlji, pa su ih recimo na Karibima zvali po svecima. U ranom dvadesetom veku jedan australijski prognostičar uragane je nazivao po političarima koje nije voleo, dok su američki vojnici tokom Drugog svetskog rata uraganima davali imena po svojim ženama i devojkama.

Od toga je, verovatno i nastao običaj da uragani imaju ženska imena. Američka nacionalna meteorološka služba je 1953. godine počela da koristi ženska imena za označavanje uragana, a naknadno su dodata i muška. Ipak, i dalje većina zemalja oluje, uragane i ciklone naziva isključivo ženskim imenima.

Foto: Tanjug/AP

Pročitajte još:

Šta je URAGAN, kako nastaje i razara sve pred sobom? (FOTO) (VIDEO)

Pratimo uragan Irmu iz sata u sat: Prognoze gde će udariti, kada dolazi do Amerike i koliko će biti kobno (FOTO) (VIDEO)

Ameriku za vikend očekuje APOKALIPSA: Uragani Irma, Katja i Hoze kreću se ka SAD, najjači udari će pokositi sve! (FOTO) (VIDEO)

I uragan Katja preti Americi: Sve je snažnija i brža, kada stigne do kopna - nastaće havarija

Stiglo naređenje u Majami - hitno napustite svoje domove: Nepregledne kolone vozila beže sa Floride od uragana (FOTO) (VIDEO)

Sve o uraganu Irmi, vestima, fotografijama i snimcima možete pogledati OVDE.

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbIN

    8. septembar 2017 | 21:27

    Uragan na slovo V treba da se zove Vladimir

  • Gekke Joopi

    8. septembar 2017 | 23:17

    Jos kad im se pridruzi Kim bice veselo.

  • Владимир КГ

    9. septembar 2017 | 09:13

    Није то тако лоше, као што изгледа... да се ја питам...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA