Čelsi Mening, koja je odala poverljive američke dokumente, zabranjen ulazak u Kanadu "zbog izdaje"

"Pretpostavljam da me je Kanada trajno zabranila"

  • 0

Čelsi Mening, bivši pripadnik američke vojske koji je bio u zatvoru zbog odavanja poverljivih informacija, izjavila je da joj je zabranjen ulazak u Kanadu, zbog krivične presude u SAD.

Odao je najveće američke tajne, promenio pol i bio 7 godina zbog toga u zatvoru: Sada je objavila prvu fotku sa slobode (FOTO)

- Pretpostavljam da me je Kanada trajno zabranila - napisala je ona na Tviteru i objavila fotografiju dokumenta u kome se navodi zbog čega joj je zabranjen ulazak, prenosi AFP.

U tom dokumentu piše se da je Mening počinila zločin koji se "izjednačuje sa krivičnim delom, odnosno izdajom" u Kanadi i koji podrazumeva maksimalnu zatvorsku kaznu od 14 godina.

Počinjeni zločin od najmanje 10 godina, u Kanadi je osnova da se pojedincu zabrani ulazak u tu zemlju, navodi se u dokumentu.

Mening je osuđena na 35 godina zatvorske kazne 2013. godine za odavanje više od 700.000 poverljivih dokumenata Vikiliksu, a tada je bila muškarac sa imenom Bredli Mening.

Foto: Wikipedia/United States Army

Odslužila je sedam godina u muškom zatvoru gde je dva puta pokušala da se ubije, pre nego što je bivši predsednik Barak Obama smanjio njenu kaznu.

Oslobođena je u maju ove godine, a za vreme zatvorske kazne uspela je da se izbori da započne hormonsku terapiju zbog promene pola.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA