Nema plakanja, nošenja crnine, narikača, trčanja za kovčegom i glasnog kukanja: U ovoj zemlji su uvedena nova pravila za sahrane (VIDEO)

Ovakve odredbe su deo širih vladinih napora da na neki način kontrolišu život Tadžikistanaca

  • 0

Može li vlada određivati ljudima kako će žaliti pokojnika? Državni komitet za religiozne poslove Tadžikistana dokazao je da može kada je izdao nova pravila za sahrane.

BEZOBRAZNO LUKSUZNO VENČANJE ĆERKE RUSKOG TAJKUNA: Mlada u venčanici od pola miliona evra jela tortu visoku tri metra (FOTO) (VIDEO)

Tim pravilima, oni su zabranili sledeće: nošenje crnine, čupanje kose, trčanje sa kovčegom, unajmljivanje narikača i glasno kukanje.

Zvaničnici kažu da time žele obuzdati preterano izražavanje emocija i prekinuti sa običajima koji su strani Tadžikistanu.

- Vladina uputstva bazirana su na islamskim šerijatskim učenjima, posebno na umerenoj hanefijskoj školi kojoj je okrenuta ovdašnja većina. Bilo je zahteva za takvim uputstvima i proteklih godina, da pomognemo našim ljudima da organizuju sahrane i posmrtne obrede - kaže Afsin Mukim, portparol Državnog religijskog komiteta.

Ovakve odredbe su deo širih vladinih napora da na neki način kontrolišu život Tadžikistanaca.

Druga uputstva regulišu ženske marame za glavu, odgovarajuću dužinu brade, količinu jela na svadbama. Svi ovi potezi se često obrazlažu kao borba protiv ekstremizma.

Ali, običaji koji su na meti su kulturni i religiozni. Neki Tadžikistanci smatraju da pravila neće opstati.

- Čak je i poslanik plakao žaleći sina Ibrahima. Plakanje je normalno, a kontrolisanje toga bilo bi jako teško. Vrlo je verovatno da čak ni visoke kazne za kršenje pravila neće naterati ljude da kontrolišu svoje emocije - kaže Tadžikistanac, Zavkibek Solehov.

A šta je sledeće što će vlada pokušati da kontroliše?

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Radio Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA