≫ 

PREOKRET POSLE REFERENDUMA: Ustavni sud Španije zabranio sednicu parlamenta Katalonije!

Katalonija je u nedelju 1. oktobra održala referendum o nezavisnosti

  • 4

Ustavni sud Španije zabranio je sednicu parlamenta Katalonije zakazanu za ponedeljak kako bi preduhitrio moguće proglašenje nezavisnosti, prenosi Bi-Bi-Si.

Poslednje rešenje koje ima Španija može da izazove rat! Počinje generalni štrajk u Kataloniji, ne rade bolnice ni škole, tenzije rastu! (VIDEO)

Sud je istakao da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti bilo "kršenje ustava".

Agencija prenosi pisanje španskog lista "Pais" da je ova odluka usledila nakon što je Katalonska socijalistička partija pravno osporila sednicu, protiveći se njenom održavanju.

Ranije je španski premijer Marijano Rahoj upozorio vladu Katalonije da ne preduzimaju poteze za proglašenje nezavisnosti nakon spornog glasanja u nedelju 1. oktobra.

Predsednik španske vlade je u intervjuu španskoj agenciji EFE kazao da je rešenje za katalonsku krizu hitni povratak legalnim tokovima.

- Da što pre saopšte da neće biti jednostranog proglašavanja nezavisnosti, zato što će se time takođe izbeći veća zla - rekao je Rahoj, ne objašnjavajući na šta misli.

Lider Katalonije Karles Pudždemon je najavio da je nezavisnost biti proglašena nekoliko dana nakon referenduma.

U presudi je Ustavni sud istakao da se protivi secesiji Katalonije od Španije, prenosi BBC.

Ako bi dopustili katalonskom parlamentu da proglasi nezavisnost to bi bilo kršenje prava, ističe Ustavni sud.

Na referendum o nezavisnosti Katalonije od Španije je izašlo 42% ljudi. Od tog broja njih 90% je glasalo za nezavisnost.

Na biračkim mestima je bilo nasilja, policija je pokušala da spreči glasanje, a glasačke kutije su na pojedinim mestima zaplenjene.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA