≫ 

DEČKO KOJI OBEĆAVA: Razvojni put Sebastijana Kurca, od bečkog predgrađa do Balhausplaca (FOTO)

Poznat je po onome što govori jednako koliko i po tome kako izgleda: moderna frizura, usko krojena skupa odela, košulje koje često nosi bez kravata. "Gladan je moći", kažu stručnjaci, ali to krije iza "besprekornih manira i dečačke nevinosti". Kao šahista razmišlja nekoliko koraka unapred. Malo priča, ali pažljivo sluša i upija kao sunđer. Nije oženjen, ali živi sa devojkom u bečkom susedstvu u kojem se i rodio

  • 1

Austrijski su glasači na opštim izborima održanim prethodnog vikenda dali snažnu podršku desnom centru i ekstremnoj desnici, potpuno promenivši politički pejzaž ove republike, a možda i cele Evrope.

Zovu ga Car i Mesija, a postao je najmlađi evropski vođa: Sve o Sebastijanu Kurcu, vunderkindu iz Beča (FOTO) (VIDEO)

ONA JE KURCOVA DEVOJKA: Ima 30 godina, a sa njim je od 17. godine. Nije je bilo u medijima, a sada postaje prva dama Austrije (FOTO)

U centru svih ovih zbivanja nalazi se naš stari "poznanik", 31-godišnji Sebastijan Kurc, "wunderkind" (nem. čudo od deteta) koji je već godinama u izvrsnim odnosima sa našim bivšim premijerom, a sada predsednikom, Aleksandrom Vučićem, i koji je svoju Austrijsku narodnu partiju (ÖVP), čije je kormilo preuzeo proletos, na talasu straha od masovne imigracije doveo do ubedljive pobede a sebe stavio u poziciju da postane najmlađi austrijski kancelar ikada i najmlađi svetski lider današnjice.

Kurc, koji je još uvek šef diplomatije svoje zemlje u tehničkoj vladi, protivi se prihvatu novih imigranata sa Bliskog istoka. Takođe, protivi se davanju socijalne pomoći doseljenicima sve dok ne provedu pet godina u Austriji, uvek ističe svoju ulogu u gašenju "balkanske rute" kojom su izbeglice preko naše zemlje nastupale ka Srednjoj Evropi, i traži sniženje poreskih stopa.

Ovo je jasan mandat za promene. Pred nama je mnogo posla. Moramo stvoriti novi politički stil i novu političku kulturu — rekao je nakon pobede oduševljenoj masi pristalica.

Foto: AP/Tanjug

Austrijski analitičari i stručnjaci smatraju da on još uvek nema dovoljno iskustva da bi bio kancelar, iskusniji članovi njegove partije očekuju da odbaci "idiotsku strategiju prema Putinu", mladi da bude pokretačka snaga i novo lice te zemlje, stari da sačuva "austrijstvo" Austrije. Svi od njega nešto očekuju, što pokazuje da čak ni razvijene demokratije nisu imune na harizmu niti na manipulaciju (ako je to stvarno manipulacija).

ALI, KO JE ZBILJA SEBASTIJAN KURC?

Austrijanci ga, pored "wunderkinda", zovu i "wunderwuzzi", što znači u suštini isto ali je specifični austrijski termin. Nakon što je maja meseca ove godine postao lider svoje stranke, i shvativši da su raspoloženje naroda i politička temperatura takvi da je zemlja spremna za zaokret udesno, pokrenuo je rebranding Austrijske narodne partije i uveo je u XXI vek u kojem dominiraju društvene mreže, a potom i srušio koalicionu vladu sa socijaldemokratama zbog čega je i došlo do novih izbora.

Tokom kampanje, po prvi put na plakatima nije pisalo samo "ÖVP", već je stajalo "Lista Sebastijana Kurca — nova Narodna partija". Jedan od slogana — "Vreme je za nešto novo". U prve redove gurnuo je nove ljude koji se nikada ranije nisu bavili politikom, ili nisu vršili državne funkcije. Nova lica.

Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije

Svoje lice je stavio, ipak, u prvi plan, a harizma koju nedvosmisleno poseduje vinula ga je u nebesa što se popularnosti tiče. Neki analitičari procenjuju da je 20 odsto svog vremena u kampanji proveo pozirajući za selfije sa obožavateljima na mitinzima. Neki ga opisuju kao "pop-zvezdu" i političku verziju Džastina Bibera.

Sve to mnogo podseća na ono što je proletos izveo Emanuel Makron u Francuskoj, sa jednom bitnom razlikom: Makron je napravio novu političku stranku dok je Kurc iskoristio već postojeće strukture koje su tu praktično već 125 godina (Austrijska narodna partija je naslednica Hrišćanske socijalne partije, osnovane 1893. a ugušene 1933. godine, pa aprila 1945. obnovljene od strane starih članova pod novim imenom).

Kurc je poznat ne samo po onome što govori već i po onome kako izgleda: moderna mladalačka frizura, usko krojena skupa odela, košulje koje često nosi bez kravata. "Gladan je moći", kako neki kažu, dodajući da to krije iza uglađenosti te "besprekornih manira i dečačke nevinosti". Kao kakav šahista, razmišlja nekoliko koraka unapred. Malo priča, ali pažljivo sluša starije i iskusnije, i sve upija kao sunđer. Nije oženjen, ali živi sa devojkom Suzanom Tajr (koju je upoznao kada je imao 18. godina) u bečkom 12. okrugu Majdlingu, radničkom susedstvu u kojem se i rodio.

Suzana Tajr, devojka Sebastijana Kurca. Foto: AP/Tanjug

A rodio se 27. avgusta 1986. godine u Beču, od majke Elizabete, učiteljice, i oca Jozefa, inženjera. Nakon odsluženja vojnog roka upisao je prava na Bečkom univerzitetu, ali je suspendovao svoje studije zbog političke karijere.

Da postane član Mlade narodne partije (JVP), omladinskog krila Austrijske narodne partije, pokušao je već u 15. godini. Za to je vezana zanimljiva anegdota: rečeno mu je da je premlad, a on je uzvratio sledećim rečima: "Godinu za godinom, taj problem će postepeno nestati". To dobro ilustruje njegovu želju i volju da se posveti politici još od malih nogu, ali je morao da sačeka 2003. godinu da bi ga primili u svoje redove.

Njegov uspon je bio munjevit, meteorski: u periodu 2008-2012. bio je predsednik bečkog ogranka JVP-a. 2009. je izabran i za predsednika JVP-a (podržalo ga je 99 odsto delegata), a 2012. je reizabran na tu funkciju (uz jednoglasnu podršku svih delegata). 2010. je postao član bečkog Gradskog veća, a aprila 2011. državni sekretar za integraciju u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: Tanjug / AP

Imao je 24 godine, ali se istakao na ovom položaju i privukao pažnju javnosti inovativnim pristupom problemu sa kojim se suočava austrijska država što se tiče uklopljenosti doseljenika u društvo.

Obavezna druga godina u obdaništima za decu koja nisu savladala nemački jezik, "ambasadori integracije" koji su ušli po školama širom zemlje da sa decom imigranata diskutuju o njihovoj identifikaciji sa svojom novom zemljom, podučavanje imigranata slobodi religije i demokratiji, samo su neki od njegovih predloga i doprinosa. Kada je postao državni sekretar zatekao je budžet od 15 miliona evra; ove godine taj resor je imao budžet od 100 miliona, uglavnom zbog proširenja kurseva nemačkog.

2013. godine izabran je za narodnog poslanika, osvojivši tom prilikom najviše direktnih glasova na izborima. Iste godine ulazi u koalicionu vladu svoje Austrijske narodne partije sa Socijaldemokratskom partijom Austrije, te postaje najmlađi ministar u istoriji Alpske republike i najmlađi šef diplomatije na svetu: imao je svega 27 godina. Na sopstveni zahtev njegov ministarski portfolio tom je prilikom proširen i na društvenu integraciju kojom se bavio u prethodnom periodu.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Da je u pitanju zvezda evropske politike u usponu i "dečko koji obećava" postalo je jasno tokom njegovog četvorogodišnjeg mandata na ovom položaju. Prva zemlja koju je posetio bila je Hrvatska, a odmah potom i Srbija gde je sa tadašnjim predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem razgovarao o budućnosti regiona, Bosni i Hercegovini, te odnosima naše dve zemlje u istorijskom kontekstu.

Obe zemlje je posetio više puta nakon toga, i ističe da je Zapadni Balkan prostor od posebnog značaja i interesa i za njega i za Austriju. Snažno podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji, a važni su mu i dobri odnosi sa Izraelom zbog "istorijske odgovornosti" prema jevrejskom narodu; integrisanost Jevreja u austrijsko društvo navodi kao uzor svim ostalim grupama.

2015. godine je progurao zakon koji zabranjuje finansiranje džamija iz inostranstva u želji da spreči plansku radikalizaciju muslimanskog življa u svojoj zemlji od strane drugih država (posebno Saudijske Arabije); "Islamgesetz" je takođe uveo plate za imame, a u austrijsku vojsku halal-hranu i islamske sveštenike: sve sa istim ciljem. Njegov predlog da se dozvoli štampanje i korišćenje samo nemačkih prevoda Kurana nije prošao. Takođe je podržao zabranu nošenja burki u javnosti, kao i gašenje islamskih vrtića jer grade paralelno društvo a pošto su najčešće u rukama salafista dovode do islamizacije dece.

Foto: Tanjug/AP

Njegova uloga u gašenju tzv. Balkanske rute koju su migranti koristili da se dočepaju Srednje Evrope, kao što smo već pomenuli, bila je značajna. Sa tim u vezi je kritikovao prihvat izbeglica iz Severne Afrike nazvavši ga "NVO-ludilom" jer će to u konačnici dovesti samo do još većeg broja mrtvih u Mediteranu pošto će migranti, videvši da ih Evropljani primaju, dolaziti u još većem broju.

Zahtevao je da se te izbeglice umesto na italijansko tlo, vraćaju u Afriku iz koje su i došli. Kritikovale su ga zbog toga humanitarne organizacije, ali je podršku dobio od Fronteksa, evropske agencije koja koordiniše aktivnosti nacionalnih graničnih službi u nadzoru spoljnih granica EU. Ugled mu je svakako porastao kada su evropski lideri letos napravili korake u tom pravcu i dramatično snizili broj novih izbeglica na obalama Starog kontinenta.

Što se tiče odnosa prema Rusiji, smatra da je aneksija Krima nezakonita ali i da se do mira može doći samo saradnjom sa Rusijom te da je blokovskom načinu razmišljanju mesto u istorijskim udžbenicima a ne u sadašnjosti. Uspeo je da u Beču organizuje konferenciju koja je dovela do dogovora sa Iranom u vezi sa njihovim nuklearnim programom, što je Austriju na neki način vratilo na svetsku pozornicu i predstavilo je kao mesto za dijalog.

Kada je maja meseca Rajnhold Miterlener odstupio sa dužnosti lidera ÖVP-a upravo je Sebastijan Kurc postao v.d. šefa stranke, a na prevremenim stranačkim izborima, na konvenciji u Lincu, izabran je za vođu uz podršku 98,7 odsto delegata. Isti delegati su promenili i statut stranke, davši predsedniku mnogo veću moć nego pre tako da Kurc ima odrešene ruke da određuje partijsku politiku i imenuje partijske funkcionere te kandidate na izborima.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Nakon što je srušio vladu počeo je kampanju za nove izbore, i vrlo je spretno svako pitanje i svaki problem prebacivao na polje imigracije koje trenutno najviše tišti Austrijance. Zapravo, kritičari njegovi ga optužuju da je "pokrao" Slobodarsku partiju Austrije (FPÖ) i da sada zastupa njihove stavove, samo ih iznosi umivenim, suptilnim, "civilizovanim" rečnikom. "Stil je drugačiji, ali je suština ista", slažu se tamošnji analitičari.

— Danas vam mogu obećati da ću staviti tačku na ilegalnu imigraciju kako bih osigurao red i mir u Austriji — govorio je tokom kampanje, što je lep način da se kaže da su doseljenici sa Bliskog istoka ubice i silovatelji.

Kurcova Austrijska narodna partija je ubedljivo pobedila na ovim upravo održanim izborima i imaće 62 mesta u parlamentu; Slobodarska partija Austrije je treća sa 51 poslanikom, za dlaku iza Socijaldemokratske partije Austrije koja će imati 52 (a koju predvodi Kristijan Kern koji je do 2014. bio generalni direktor Austrijskih federalnih železnica i koji je svojevremeno izjavio da mu je Aleksandar Vučić uzor).

Foto: AP/Tanjug

Sa kim će tačno Kurc formirati vladu teško je reći. Ne bi bilo u skladu sa njegovom kampanjom i insistiranjem na "nečem novom" ako bi ušao u novu koaliciju sa socijaldemokratama. Posebno ne nakon skandala vezanog za jednog savetnika SPÖ-a koji je napravio barem dve Fejsbuk-stranice koje su širile antisemitske teorije zavere među desničarima a po kojima je Kurc podmetnut da bi otvorio vrata imigraciji.

Iako se naravno sa političarima nikad ne zna, realnija je opcija da uđe u koaliciju sa Slobodarskom partijom Hajnc-Kristijana Štrahea (samodeklarisanog "prijatelja Srba") sa kojom je mnogo bliži po stajalištima, i sa kojom bi imao komotnu većinu u parlamentu.

Kada je FPÖ Jerga Hajdera ušla u vladu 2000. godine, Austrija se suočila sa sankcijama drugih članica EU i opasnošću da bude izbačena iz te zajednica naroda (dok Hajder nije odstupio, izuzev formalnih ministarskih okupljanja, svi kontakti sa Bečom su bili svedeni na minimum), ali danas ne bi imao ko da reaguje na sličan način. Cela Evropa je svesno otišla desno.

(O. Š.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA