≫ 

Italija danas na nogama: Dva regiona glasaju za veću autonomiju, odbijaju da ih porede sa Katalonijom

Levičari, poput Komunističke partije, smatraju pak da je reč o "rasipanju javnog novca" i "farsi" i pozivaju ljude da ne izlaze na birališta

  • 12

Italijanski regioni Veneto i Lombardija danas organizuju savetodavne referendume o većoj autonomiji, ali odbijaju bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom. Birališta su otvorena u 7 sati a biće zatvorena u 23 sata a ubrzo posle toga se očekuju prvi rezultati.

Posle Katalonije, Evropi se sprema još jedan turbulentni referendum u oktobru: Jedan od najbogatijih regiona u Italiji hoće autonomiju

Referendum je inicirala Liga za Sever, koja je na glasti u oba regiona, a podržao ih je čitav desni centar, uključujući Berluskonijevu stranku Forca Italia, kao i populistički "Pokret pet zvezdica" kao i udruženja poslodavaca i sindikati.

Levičari, poput Komunističke partije, smatraju pak da je reč o "rasipanju javnog novca" i "farsi" i pozivaju ljude da ne izlaze na birališta.

Vladajuća Demokratska stranka (levi centar) nije se izjasnila, ali nekoliko njenih istaknutih članova, poput gradonačelnika Milana, kazalo je da će glasati za veću autonomiju.

Referendumi su u skladu s italijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže.

U slučaju pobede, predsednici Veneta i Lombardije Luka Zaja i Roberto Maroni, planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlasćenja koje su inače rezervisana za državu kao što su bezbednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sever. Za to bi, međutim, trebalo promeniti Ustav.

Maroni ponavlja da će se referendum održati "u okviru nacionalnog jedinstva" i da ima za cilj "reformu odnosa između centralne vlade i regionalnih vlada".

Zaja kaže da je bilo kakvo povlačenje paralela s Katalonijom pokušaj da se obeshrabre birači da glasaju za veću autonomiju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sascha

    22. oktobar 2017 | 11:04

    E pa tacna je ona izreka ko kome jamu kopa sam u nju upada eto zasto su priznali Kosovo ( oteli Deo teritorije Suverene Drzave ) e sada cu da uzivam i da gledam kako se cepaju Spanija Italija i ostale TRlule Drzave a nakraju cu kako desert da dozivim da se i Nemacka raspadne Tirol tako i tako hoce u CH :-) Bayern samo jos malo :-)pa onda redom Skotska Irska .

  • Србин

    22. oktobar 2017 | 09:49

    Италија беше признала квазидржаву Косово. Под хитно пуно признање и дипломатске односе на највишем нивоу.

  • Gogi

    22. oktobar 2017 | 09:17

    Krenulo je mecka zaigrala u evropu. Trazili su sad neka gledaju sami su otvorili pandorinu kutiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA