≫ 

Ruski hakeri nisu ciljali samo Hilari Klinton tokom izbora: Sve žrtve ipak imaju jednu stvar koja ih povezuje

Američka agencija analizirala je listu "digitalnih meta", za koju ističe da pruža dosad najdetaljnije forenzičke dokaze o bliskosti hakera i ruske vlade i obelodanjuje operaciju koja seže godinama unazad

  • 1

Ruski hakeri koji su delovali tokom predsedničkih izbora u SAD ciljali su "mete" i izvan predizbornog tima demokratske kandidatkinje Hilari Klinton, a među njima su se našli mejlovi ukrajinskih zvaničnika, ruskih opozicionara, američkih vojnih kompanija i hiljade drugih od značaja za Kremlj, navodi danas AP.

Masovni hakerski napad na ruske banke: Sprečen u poslednji čas, kriminalci pokušali da obore čitav sistem!

Američka agencija analizirala je listu "digitalnih meta", za koju ističe da pruža dosad najdetaljnije forenzičke dokaze o bliskosti hakera i ruske vlade i obelodanjuje operaciju koja seže godinama unazad, s pokušajima provaljivanja u naloge 4.700 korisnika Gmail-a širom sveta - od papinog predstavnika u Kijevu do pank benda "Pusi rajot" u Moskvi.

Od marta 2015. do maja 2016, hakeri su pokušali da provale u elektronske prijemne sandučiće diplomatskih i bezbednosnih čelnika SAD - tadašnjeg državnog sekretara Džona Kerija, bivšeg državnog sekretara Kolina Pauela, tadašnjeg vrhovnog komandata NATO-a Filipa Bridlava i njegovog prethodnika Veslija Klarka, pokazuje lista koju je sastavila američka kompanija "SekjurVorks" (SecureWorks).

Uz to, na listi su i zaposleni u kompanijama kao što su "Boing", "Rejteon" i "Lokhid Martin" ili visoki obaveštajni zvaničnici, istaknuti posmatrači Rusije i, naročito, američka Demokratska stranka, premda se tu našla i nekolicina republikanskih meta, stoji u analizi.

Napade ruskih hakera nije bila pošteđena ni Ukrajina, gde su pokušali da uđu na najmanje 545 mejl naloga, uključujući nalog predsednika Petra Porošenka i njegovog sina Alekseja, više sadašnjih i bivših ministara i čak dvadesetak sadašnjih i bivših poslanika, navodi AP.

Foto: Profimedia/Fancy

U Rusiji su se, pak, tvrdi američka agencija, hakeri fokusirali na protivnike vlade i desetine novinara, uključujući naftnog tajkuna koji je postao neprijatelj Kremlja Mihaila Hodorkovskog i članicu "Pusi rajota" Mariju Alehinu, kao i više od 100 predstavnika civilnog društva među kojima su i borac protiv korupcije Aleksej Navaljni i njegovi saradnici.

- To je svojevrsna lista želja u cilju pospešivanja ruskih interesa - objašnjava Kir Džajls, direktor Istraživačkog centra za studije o konfliktima u Kembridžu i jedan od pet spoljnih eksperata koji su revidirali zaključke Asošiejted presa.

Ovaj ekspert kaže da je reč o "listi pojedinaca koje bi Rusija želela da špijunira, dovede u nepriliku, diskredituje ili ućutka".

Zaključci američke agencije baziraju se na bazi podataka od 19.000 linkova s virusima koje je sakupila firma koja se bavi sajber bezbednošću "SekjurVorks", desetinama lažnih mejl adresa i intervjuima sa više od 100 hakerskih meta.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ova kompanija je došla do podataka nakon što je hakerska grupa poznata kao "Fensi ber" (Fancy Bear), koju mnogi optužuju da je "produžena ruka" ruskih obaveštajni službi i tvorevina Kremlja, slučajno iznela deo svoje operacije na internet.

AP navodi da lista koju je ta agencija analizirala otkriva direktnu vezu između hakera i procurivanja podataka koji su ugrozili predsedničku trku u završnici kampanje, a pre svega privatne mejlove šefa predizbornog tima Hilari Klinton, Džona Podeste.

Lista obuhvata period od marta 2015. do maja 2016, a većina identifikovanih meta nalazile su se u SAD, Ukrajini, Rusiji, Gruziji i Siriji, pri čemu među mnogima nema mnogo toga zajedničkog osim što su se našle "na radaru" Kremlja, zaključuje američka agencija.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keke

    2. novembar 2017 | 16:22

    Pa oni su izgleda vanzemaljci.Kao da se cela ruska populacija bavi hakerskim poslom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA