Preti im do 30 godina zatvora? Izdat nalog za hapšenje Karlesa Pudždemona i četiri ministra koji se nalaze u Belgiji

- On je rekao kako će u potpunosti sarađivati sa belgijskim vlastima tokom procedure - poručio je Pudždemonov advokat Bekaert

  • 2

Španski sudija izdao je nalog za hapšenje smenjenog katalonskog čelnika Karlesa Pudždemona koji je u Belgiji, rekao je u četvrtak njegov advokat belgijskoj državnoj televiziji VRT.

Zapretili su katalonskom lideru da će izdati nalog za hapšenje ako ne dođe u sudnicu. I nije se pojavio! (FOTO)

- Upravo sam čuo od moga klijenta da je izdat nalog za hapšenje predsednika i četiri njegova ministra koji su u Belgiji - rekao je advokat Pol Bekaert VRT-u i dodao da će Pudždemon ostati ovde.

Španski sud prelomio: Određen pritvor za članove Generaliteta Katalonije

- On je rekao kako će u potpunosti sarađivati sa belgijskim vlastima tokom procedure - rekao je Bekaert.

Španska sutkinja odredila je u četvrtak pritvor bez mogućnosti kaucije za smenjenog katalonskog potpredsednika vlade, te sedam ministara optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije koji su ostali u Španiji i odazvali se pozivu suda.

Foto: Tanjug/AP

Pritvoreni ministri optuženi su za pobunu protiv španske države, neposlušnost i korišćenje novca za organizovanje referenduma i aktivnosti protivnih španskom ustavu.

Prete im zatvorske kazne od oko 30 godina. Bivši ministar privrede Santi Vila, koji je sam odstupio protiveći se proglašenju nezavisnosti, poslat je takođe u zatvor, ali sa kaucijom od 50.000 evra, te će najverojatnije izaći, piše Catalan News.

Španska vlada je razrešila dužnosti katalonsku vladu prošlu subotu i preuzela direktnu upravu nad Katalonijom, dan nakon što je proglašena nezavisna republika Katalonija, te raspisala prevremene izbore u pokrajini za 21. decembar.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA