Ustavni sud Španije poništio deklaraciju o nezavisnosti Katalonije: U isto vreme se odvija i generalni štrajk

Vlasti u Madridu je ranije poništile jednostranu deklaraciju nezavisnosti

  • 2

Španski Ustavni sud je poništio proglašenje nezavisnosti Katalonije, koji je katalonski parlament izglasao 27. oktobra, prenosi RT.

PREOKRET U ŠPANIJI: Ustavni sud blokirao deklaraciju o nezavisnosti Katalonije

Vlasti u Madridu su ranije poništile jednostranu deklaraciju nezavisnosti, kada je pokrenut i član ustava 155, koji je poznat kao nuklearna opcija.

Na osnovu toga je sa vlasti uklonjena postojeća katalonska vlada.

Nakon deklaracije, španska policija otpustila je katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona i smenjen je ceo katalonski parlament.

Danas su, na poziv pristalica nezavisnosti, blokirane glavne saobraćajnice, a javni prevoz se odvija na minimumu nakon što je na snagu stupio jednodnevni štrajk kojim demonstranti traže puštanje iz pritvora katalonskih zvaničnika optuženih za pobunu protiv Španije.

Od šest sati ujutro počeli su se da formiraju "ljudski zidovi" koji su onemogućili prolazak vozila, a na ulicama i podzemnim železnicama ljudi su uzvikivali "Sloboda" i "Sloboda političkim zatvorenicima".

Katalonska policija, kojoj je pre 12 dana Madrid odredio novog šefa, pokušava da oslobodi ulice na kojima se nalaze demonstranti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    8. novembar 2017 | 22:58

    To je dokaz da je demokratija kao društveno uredjenje pogubno i teško održivo, jer manje etničke grupe naroda tesko mogu ostvariti svoja prava sem u koliko se pomoću rata ne odvoje od veće celine.

  • Krsta.

    8. novembar 2017 | 15:34

    Sada će nato da reaguje pa ce prva nemačka da ih prizna ... Svraka svaki, ne vadi oči ..na žalost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA