Dok Mugabe štrajkuće glađu, njegova partija ga je smenila i izbacila iz stranke (FOTO)

Omladina vladajuće partije ZANU-PF poručila je Mugabeu da bi trebalo da podnese ostavku i "odmori" se kao "stari državnik"

  • 1

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe odbija da jede u znak protesta zbog toga što se nalazi u kućnom pritvoru sa ostalim članovima svoje porodice, prenosi Dejli Mejl. On ne prihvata nikakvu hranu još od subote. Mugabeov nećak, Patrik Žuvao, izjavio je u subotu da su Robert Mugabe i njegova supruga Grejs "spremni su da umru za ono što je ispravno" i nemaju nameru da se povuku kako bi opravdali ovonedeljni puč u Zimbabveu.

Hiljade Zimbabveanaca na ulicama Hararea: Očekuju pad Mugabea, niz lice se slivaju suze radosnice (FOTO)

On se telefonom obratio Rojtersu sa "tajne lokacije" u Južnoj Africi, rekavši da je Mugabe jedva spavao otkad je vojska preuzela vlast u sredu, ali da je njegovo zdravnje "dobro".

Ministar iz partije Zanu-PF kaže da predsednik odbija da jede u znak protesta.

- Ovaj stari čovek još od sinoć izvodi razne trikove. Gladuje, preti i odbija da govori - rekao je on.

Jedan član porodice koji nije želeo da bude imenovan je objasnio šta se desiti ako Mugabe umre.

- Ako Mugabe umre, čak i prirodnom smrću za to će u očima međunarodne zajednice biti odgovorna vojska. Tako da predsednik pokušava da izvrši pritisak na svoju vojsku - rekao je on.

Foto: AP/Tanjug

Mugabe smenjen sa čela partije

Robert Mugabe smenjen je sa položaja lidera vladajuće stranke ZANU-PF i izbačen iz njenog članstva.

Na njegovo mesto postavljen je Emerson Mnangagva, koga je Mugabe ranije ovog meseca smenio sa mesta potpredsednika, javlja Rojters, pozivajući se delegate stranke.

Predlog njegovog uklanjanja sa pozicije lidera stranke članovi Centralnog komiteta pozdravili su ovacijama.

Foto: Tanjug/AP

Ministar unutrašnjih poslova Obert Mpofu izjavio je da je odluka doneta "teška srca", jer je Mugabe služio zemlji i imao velikih dostignuća.

U svom obraćanju Centralnom komitet ZANU-PF, Mpofu je naglasio da su Mugabeova supruga Grejs i njeni bliski saradnici iskoristili njegovo stanje da opljačkaju nacionalne resurse, javlja Rojters.

Grejs Mugabe je izbačena iz stranke.

Foto: Tanjug/AP

Građani preti Mugabeu

Lider veterana oslobodilačkog rata Zimbabvea, Kris Mucvangva zapretio je da će pustiti gomilu na predsednika te zemlje, Roberta Mugabea, odbije da odstupi sa pozicije predsednika, dok je omladina vladajuće partije poručila da se "odmori" kao "stari državnik".

- Idemo do kraja. izvešćemo ljude na ulicu i oni će obaviti svoj posao - poručio je Mucvangva, prenosi Rojters.

Omladina vladajuće partije ZANU-PF poručila je Mugabeu da bi trebalo da podnese ostavku i "odmori" se kao "stari državnik", dok su predložili da njegovu ženu, Grejs, zauvek izbace iz partije.

- Žalosno je da je predsednik dozvolio Grejs da uzurpira izvršnu vlast, uništivši pritom i vladu i partiju - rekla je liderka omladine ZANU-PF, Jeukai Simbanegavi, prenosi AP.

Foto: AP/Tanjug

Ona je rekla da omladina želi ponovno postavljanje Emersona Mnangagvea, bivšeg potpredsednika.

Agencije su ranije javile da će se Mugabe sastati sa šefovima vojske, usred velikog pritiska da podnese ostavku, kako bi razgovarao o svojoj budućnosti, dok sa druge strane u parlamentu raste pritisak za njegov opoziv.

Vojska je saopštila da će građane izvestiti o ishodu razgovora što je pre moguće, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Foto: AP/Tanjug

Biće započet proces smene Mugabea

Parlament Zimbabvea će "definitivno" započeti proces opoziva Mugabe, saopštio je šef opozicione poslaničke grupe Inosent Gonese.

- Ukoliko Mugabe ne ode do utorka, onda će proces (opoziva) biti izvestan, kao što Sunce izlazi sa istoka -rekao je Gonese.

Partija kojoj pripada Gonese, MDC-T, pokušavala je i u prošlosti da opozove Mugabea, međutim, ovaj put se i vladajuća partija ZANU-PF okrenula protiv njega, podseća AP.

Kako navodi agencija, vladajuća partija će danas verovatno ukloniti Mugabea sa pozicije šefa stranke, na sastanku centralnog komiteta.

Do sada se već devet od 10 regionalnih organizacija ZANU-PF izjasnilo da šef države treba da ode.

Foto: Tanjug/AP

AP javlja da je državna televizija Zimbabvea objavila da je država "slobodna i oslobođena", dok Mugabe, s druge strane, odbija da odstupi sa pozicije predsednika, uprkos tome što se nalazi u kućnom pritvoru.

Hiljade Zimbabveanaca preplavilo je u subotu ulice Hararea, mašući nacionalnim zastavama uz pesmu i ples, ushićeno očekujući pad predsednika Mugabea.

Članovi opozicije i drugi protivnici Mugabea pozvali su građane da se okupe u Harareu kako bi pozvali Mugabea da ode s vlasti, a vojska Zimbabvea saopštila je da podržava taj skup.

U petak se Mugabe prvi put pojavio u javnosti otkako je njegova zemlja zapala u političku krizu, a istog dana ga je njegova vladajuća stranka ZANU-PF pozvala da podnese ostavku, navodi Si-En-En.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Dejli Mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    19. novembar 2017 | 14:39

    Neka si ti nama živ i zdrav Roberte još 20-30 godina:)) imaš kad biti predsjednik jer si u najboljim godinama:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA