U Ankari zabranjeni svi LGBTI događaji

Zabrana je stupila na snagu u subotu na neodređeni period

  • 5

Turski zvaničnici zabranili su sve događaje LGBTI grupa u Ankari, a te organizacije su ovu odluku okarakterisale kao nezakonitu i diskriminativnu.

Egipat se obračunava sa gejevima: Uhapšeno više od 30 osoba zbog jednog incidenta, šalju ih na ANALNE PREGLEDE

Zabrana je stupila na snagu u subotu na neodređeni period, a odnosi se na sve filmske projekcije, pozorišne predstave, panel diskusije i izložbe LGBTI grupa, prenosi danas AP.

Kancelarija guvernera Ankare saopštila je danas da je zabrana uvedena kako bi se zaštitila "javna bezbednost", navodeći da bi takvi događaji mogli da uzrokuju mržnju između različitih grupa i dovedu u opasnost "zdravlje i moral", kao i prava i slobode drugih.

U saopštenju se upozorava da bi neke grupe mogle biti isprovocirane LGBTI događajima i da bi mogle da preduzmu akciju protiv učesnika tih događaja zbog "izvesnih društvenih osetljivosti".

Iako homoseksualnost nije zabranjena u Turskoj i mnogobrojne LGBTI udruženja su legalno registrovana u toj zemlji, aktivisti za ljudska prava kažu da se LGBTI pojedinci suočavaju sa diskriminacijom i stigmatizacijom.

Dva LGBTI udruženja sa sedištem u Ankari, "Kaos GL" i "Pink Lajf", oštro su večeras kritikovale zabranu događaja, saopštivši da se time krše turska i međunarodna prava. Te dve organizacije su upozorile da će odluka turskih vlasti ugroziti njihov rad na borbi protiv diskriminacije i zločina iz mržnje, pozvavši zvaničnike da povuku zabranu.

Foto: AP/Tanjug

ILGA, globalna organiazcija za zaštitu LGBTI prava, okarakterisala je zabranu kao "sramno kršenje osnovnih prava i sloboda", i zaključila da je to primer "sužavanja prostora" za LGBTI civilno društvo u Turskoj.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hehe

    20. novembar 2017 | 05:49

    A sto da ne. Kako bi bilo kad bi sada svi isli i pravili parade. Beli, crni, zuti, smedji, pravoslavci, katolici, muslimani, budisti, automehanicari, doktori, fudbaleri, starlete, itd itd kakav bi to svet bio. Da svaki dan neka grupacija ide i pravi parade.

  • Antap

    20. novembar 2017 | 09:29

    Bravo Turci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA