Ruskog milijardera zvali su KRALJ ZLATA, pravio je najluđe žurke, za svetske moćnike je bio rizik, a onda je uhapšen! (FOTO) (VIDEO)

Kerimov je 21. po bogatstvu u Rusiji na lestvici časopisa Forbes koji njegovu imovinu procenjuje na 6,3 milijarde dolara

  • 0

Ruskog biznismena i političara Sulejmana Kerimova uhapsila je u ponedeljak francuska policija na aerodromu u Nici u zbog optužbi za utaju poreza, rekao je u utorak zvaničnik francuskog državnog tužilaštva.

Rusi šire glavni grad, prave Novu Moskvu: Milijarder pokrenuo projekat, unosi ogromne promene, čak i u školama (FOTO)

Kerimov je 21. po bogatstvu u Rusiji na lestvici časopisa Forbes koji njegovu imovinu procenjuje na 6,3 milijarde dolara. Njegova porodica kontroliše najveću rusku kompaniju za proizvodnju zlata "Poljus".

Zvaničnik državnog tužilaštva rekao je da je Kerimov zadržan zbog saslušanja u vezi sa finansijskim malverzacijama, pranja novca i utaje poreza. Porparoli Kerimova nisu bili dostupni za komentar, prenosi Hina.

Izvor je rekao da je istraga usresređena na kupovinu nekoliko luksuznih zgrada na francuskoj rivijeri preko fiktivnih firmi, što je Kerimovu omogućilo da smanji porez koji duguje francuskoj državi. Dodao je da će Kerimov biti u pritvoru još najmanje 24 sata.

Mora da preda pasoš i da plati kauciju od pet miliona evra. Nema pravo da napusti departman Alpes-Maritimes u kojem se nalazi Nica, istaknuo je tužilac Jean-Michel Pretre.

U okviru te afere koja je krenula u Nici krajem 2014. godine, već su optuženi francuski pravosudni zvaničnik i dva biznismena iz Švajcarske.

Milijarder poseduje diplomatski pasoš koju nije koristio u ponedeljak jer je putovao privatno. Njegovo privođenje izazvalo je bes ruskih parlamentaraca i reakciju Kremlja, prenosi Hina.

Uspon ruskog milijardera

Mnogi kažu da nije kao ostali ruski bogataši. Ne ponaša se bahato, ne hvali se svojim igračkama i za razliku od ostalih, izuzetno je pametan.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News

U rodnom Dagestanu radio je kao matematičar za "siću", ali brzo se preselio u Moskvu gde je postao ekonomski mag.

- Oduvek sam sanjao da budem bogat. Zar je to greh? Zar je greh sanjati o tome da postanete uspešan biznismen - upitao je Kerimov novinara Financial Timesa 2012. godine.

Kao i svi ruski oligarsi, njegov uspon je počeo tokom ranih 1990-tih godina. Maksimalno je iskorišćavao devalvaciju rublje, a 1993. godine je unapređen u čoveka koji je trebao da reši odnos između Eltava i Fedprombanka, moskovske banke koju je osnovala jedna elektrana.

- To su bila mračna vremena, u tom trenutku sam stvarno imao osećaj da u državi niko ne vlada. Bila je to anarhija - rekao je on.

Anarhija ili ne, Kerimovu je krenulo. Četiri godine posle imao je 50 odstoo udela u "Vnukovo airlines", jednoj od najjačih avio-kompanija u Rusiji. Ubrzo je preuzeo kontrolu nad Fedprombankom.

Međutim, u 1998. nastupila je velika finansijska kriza nakon koje je Kerimov morao dobro da se namuči da zadrži svoje bogatstvo.

Kako sam kaže, bio je disciplinovan, i uskoro je pokupovao deonice Transnjefta, velike energetske mreže pod kontrolom države. Usput je ušao i u parlament s ultranacionalističkom strankom pod vodstvom Vladimira Žirinovskog.

Moskovski Kremlj, sedište vlasti Svete Rusije Foto: Wikipedia/Минеева Ю.

Stručnjaci procenjuju da njegov ulazak u politiku nije imao nikakve veze sa ideologijom, već da je to bio čist poslovni potez.

Ušao je u visoko moskovsko društvo, upoznao je mnoštvo bogataša, između ostalog i Sergeja Isakova, kontroverznog biznismena koji je navodno bio jedan od protagonista poznatog programa razmene hrane za naftu sa režimom iračkog lidera Sadama Huseina.

Tajkun je ušao u "prvu rusku ligu" tek 2001. godine kada je nasledio finansijsko carstvo Andreja Andrejeva, bivšeg šefa policije. Ceo slučaj je završio na sudu, smatralo se da je Kerimov ilegalno preuzeo Andrejevljevo carstvo, ali optužbe su na kraju povučene.

Vrhunac ekonomskog uspona Kerimov je doživeo krajem 2003. godine kada je masovno počeo da kupuje deonice Gazproma.

U tome su mu pomogle i ruske banke koje su mu davale kredite, a veruje se da mu je u celoj toj priči pomogao i Kremlj. Banke su se doslovce tukle ko će mu dati kredit, a Kerimov je sa svežim novcem pokupovao deonice čija se vrednost u samo godinu dana udvostručila. Prvi kredit od 43 miliona dolara vratio je za četiri meseca, a udeo u Gazpromu dosegao mu je čak 6 odsto.

U 2006. godini okrenuo se rudama, pogotovo zlatu, koje je u to vreme koštalo samo 600 dolara po unci. Ubrzo su ga prozvali "kraljem zlata". Dve godine posle, kada je bio težak gotovo 21 milijardu dolara, Kerimov je bacio pogled preko granice.

Foto: Pixabay

Počeo je da šuruje sa zapadnim investicijskim fondovima i ubrzo je počeo da ulaže milijarde u Morgan Stanli, Goldman Saks, Dojče Bank, Credit Suise, Fortis...

Šefovi moćnih banaka nisu znali šta da misle o njemu. Iako su uživali u čestim raskošnim zabavama, svetski finansijski moćnici su uvek su bili na oprezu prilikom susreta sa njim.

- Užasno je teško igrati s njim, uvek je nekoliko koraka ispred vas. U Moskvi još to nekako i može proći, ali strancima je teže da ga razumeju. Prvo se brinu da li je sve po zakonu, a onda shvate da je to vrlo riskantna igra. Brz je, strašno kreativan, na pamet mu padaju ideje kakve nikome ne padaju na pamet - priča jedan bankar za FT.

Druga stvar koja brine zapadnjake je što ne znaju kakav je njegov odnos s ruskim vlastima. Na vrhuncu svoje moći, 2008. godine, u Moskvi je pokušao da otkupi svetsku finansijsku elitu s kojim je razrađivao planove koji su bili pod pokroviteljstvom Dmitrija Medvedeva.

Uostalom, nije tajna da su ruske banke odigrale ogromnu ulogu u stvaranju njegovog bogatstva. Ništa nije posedovao duže od par godina, stalno je gledao kako da uđe u novi posao, a to su mu omogućavale državne banke koje su mu davale ogromne kredite.

Foto: AP/Tanjug

Privatni život

Što se tiče njegovog privatnog života, najviše se o njemu pisalo 2006. godine kada je na promenadi u Nici razbio Ferari od 650.000 dolara, kada se zabio u stablo. Automobil se zapalio, a Kerimov je jedva spasio živu glavu. Zanimljivo, sa njim u automobilu bila je jedna od najpoznatijih ruskih voditeljki Tina Kandelaki, prenosi Jutarnji.hr.

Godine 2011. je kupio Anži Mahačkalu, tada malo poznati nogometni klub iz Dagestana. Odmah je bilo jasno da je stvar vrlo ozbiljna budući da je spiskao više od 200 miliona evra na zvezde poput Eto'oa, Roberta Karlosa i Žirkova.

Hteo je sa klubom ostvari uspeh, ali to se nije dogodilo. Klub je spanjio budžet pa je prešao u Drugu ligu. Kao i u svim ostalim poslovima, Kerimov se i u Anžiju zadržao kratkotrajno, već 2016. godine prodao je klub.

Raskošne zabave i gubitak milijardi

Zbog ludih zabava u finansijskim krugovima je bio poznat kao "Ruski Getsbi", a bogate goste zabavljale su zvezde kao što su Bijonse i Ejmi Vajnhous. Među gostima je bila i najpoznatija ruska špijunka Ana Čapman.

Foto: Tanjug/AP/Evan Agostini/Invision

Jedna takva raskošna zabava je organizovana u vili u francuskom Antibesu 10. oktobru 2008. godine, a svi koji su bili prisutni će je pamtiti do kraja života.

Gosti su bili iz raznih branši, a među njima su bili i direktori investicione banke Morgan Stanli.

Trebala je to biti jedna od standardnih zabava bogataša, ali već na samom početku svi su znali da neće biti tako.

Razlog je bio vrlo jednostavan - 10. oktobar 2008. ostaće upamćen kao jedan od najgorih datuma u istoriji berze, vrednosti ključnih indeksa u proseku su se sunovratile za čak 10 odsto. Deonice Morgan Stanlija su se strmoglavile za neverovatnih 27 odsto.

Foto: Profimedia/Ria Novosti

- Svi su se pravili kao da se zabavljaju, ali bilo je užasno. U jednom trenutku sam stvarno pomislio da će momci iz Morgan Stanlija da iseku vene. Svi koji su bili na zabavi izgubili su gomilu novca - pričao je jedan učesnik zabave za Fajnenšal tajms još 2012. godine.

Ipak Kerimov je tada izgubio najviše. On je u periodu od 2008. do 2009. godine izgubio više od 14 milijardi dolara.

- Nema drame... Kada nastupi kriza, ključ je u disciplini. Malo se suzdržiš od investiranja, a onda kad kriza prođe, opet nastaviš - jednostavno je opisao svoj recept Kerimov kojem se 2009. godine bogatstvo istopilo na samo 3,1 milijardi dolara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA