Tramp danas priznaje Jerusalim za prestonicu Izraela: Palestinci prete, da li je na pomolu novi rat na Bliskom Istoku?

Američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ugrozilo bi mirovne napore Bele kuće na Bliskom istoku, upozorio je juče palestinski predsednik Mahmud Abas

  • 19

Američki zvaničnici najavili su da će predsednik SAD Donald Tramp danas priznati Jerusalim za prestonicu Izraela i Stejt departmentu izdati nalog da počne višegodišnji proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u sveti grad.

Palestinci upozoravaju: Svet će platiti cenu za promenu statusa Jerusalima!

Neimenovani zvaničnici kažu da će priznavanje Jerusalima kao izraelske prestonice biti priznavanje "istorijske i sadašnje realnosti", a ne političko saopštenje, prenosi AP.

Oni ukazuju da se gotovo sve agencije izraelske vlade i parlament Izraela nalaze u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu, gde se pak nalazi ambasada SAD i ambasade drugih zemalja.

Foto: Tanjug/AP

Preseljenje američke ambasade, koje je Tramp obećao tokom predizborne kampanje i na čijem sprovođenju insistira, neće se realizovati odmah, napomenuli su isti zvaničnici, koji su tražili da ostanu neimenovani jer nisu ovlašćeni da javno govore na tu temu pre zvaničnog Trampovog saopštenja.

Američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ugrozilo bi mirovne napore Bele kuće na Bliskom istoku, upozorio je juče palestinski predsednik Mahmud Abas.

Izrael smatra Jerusalim svojom prestonicom, čemu se skoro ceo svet protivi navodeći da bi njegov status trebalo da bude određen u mirovnim pregovorima sa Palestincima. Palestinci gledaju na istočni deo grada kao svoju buduću prestonicu.

Foto: Milena Đorđević

Mogućnost da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela komentarisao je juče i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je upozorio da će, u tom slučaju, Turska biti primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Izraelom.

Istovremeno, francuski predsednik Emanuel Makron preneo je američkom predsedniku zabrinutost zbog mogućnosti da bi SAD mogle jednostrano da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, saopšteno je juče iz Makronovog kabineta.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • De

    6. decembar 2017 | 08:28

    Bice Rata, sve to MASONI rade planski kao sto je vec odavno upisano...mora da se prepolovi Svijet previse nas IMA...

  • Nikolas

    6. decembar 2017 | 08:38

    EVO RATA !! !!

  • Aleks

    6. decembar 2017 | 09:48

    Nikakvog rata tu nema! Palestinci-muslimani, ne mogu niti imaju načina za bilo koji rat, ništa se tu neće dogoditi! Jerusalem je bio 4.000 godina glavni grad Izraela, a islam je izmišljen tek 750 godina posle Hristosa! Valjda će i Srbija priznati Jerusalem!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA