≫ 

Tramp proglasio Jerusalim glavnim gradom Izraela, seli američku ambasadu tamo (VIDEO)

Kako kaže, prethodnim predsednicima SAD priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela bilo je obećanje tokom izbornih kampanja, ali da to niko nije uradio

  • 89

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je Jerusalim glavnim gradom Izraela, istakavši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine. Osim toga, Tramp je naveo i da će SAD prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Tramp je prvi predsednik SAD na najsvetijem mestu u Jerusalimu: Dok je stajao kod Zida plača, svima je zapao za oko jedan detalj (FOTO) (VIDEO)

Tramp je naveo da je došao na mesto predsednika SAD da na novi način gleda ka svetskim problemima, a svi izazovi zahtevaju "novi pristup".

Kako kaže, prethodnim predsednicima SAD priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela bilo je obećanje tokom izbornih kampanja, ali da to niko nije uradio.

- Izrael je suverena nacija sa pravima kao svaka druga da odluči koji je njen glavni grad. Prihvatanje toga je neophodno za postizanje mira. Pre 70 godina pod Trumanom smo priznali Izrael. Jerusalim je sedište izraelske vlade, izraelskog parlamenta, kao i izraelskog Vrhovnog suda - naveo je Tramp.

Foto: Tanjug/AP

- Odluka koja je doneta je agresija protiv Palestinaca, muslimana i svakog slobodnog čoveka na svetu - rekao je o Hanije i upozorio da "niko ne može da predvidi stvari koje će se razviti kao posledica, ne samo među Palestincima, već u čitavom regionu.

Hanije je naglasio da "neće biti države Izrael na palestinskoj zemlji", i da će Jerusalim biti glavni grad države Palestine.

On je ocenio da odluka SAD predstavlja zvaničan kraj pregovora o miru.

- Proglašenje Jerusalima za prestonicu je nepoštovanje istorije i istine u regionu. To je velika, okrutna nepravda, kratkovidost i ludost, i gura region i svet u oganj kome se neće videti kraj - napisao je na Tviteru potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag.

Pogledajte trenutak u kom je Tramp saopštio svoju odluku:

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija iz 1947. godine predviđena je podela Palestine u tri entiteta: jevrejsku državu i arapsku državu, a da Jerusalim bude "corpus separatum" (zasebno telo, entitet), pod specijalnim međunarodnim režimom.

Plan su prihvatili cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile. Nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael u maju 1948. godine sa zapadnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a istočni Jerusalim je bio pod kontrolom Jordana.

Foto: Tanjug / AP

Izrael je istočni deo Jerusalima osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalim je postao "večni i nedeljivi" glavni grad Izraela.

Palestinska uprava namerava međutim da istočni Jerusalim proglasi glavnim gradom svoje buduće države, nezavisne Palestine koja bi obuhvatala Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Kongres SAD je 1995. godine usvojio "Akt o jerusalimskoj ambasadi" kojim poziva svoju vladu da premesti Ambasadu u Jerusalim "glavni grad države Izrael". Zakon je obavezujući, ali ima klauzulu koja je omogućavala predsednicima SAD da odlažu primenu na po pola godine. Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su sistematski svakih šest meseci odlagali odluku o preseljenju.

Foto: Tanjug / AP

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    6. decembar 2017 | 19:34

    Jevrejski lobi.

  • Marijana Bakov

    6. decembar 2017 | 20:39

    Cika Trampe mislim da je vreme,da nam vratis nas Konstantinopolj,ne budi cicija.💋

  • AJA SOFIJA

    6. decembar 2017 | 19:26

    Konacno.....Palestinci nema sta da traze na tudjoj teritoriji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA