≫ 

POČELO JE: Zbog Trampovog istorijskog poteza, Hamas pozvao na NOVU INTIFADU, Izrael šalje vojsku kao odgovor! (FOTO) (VIDEO)

Antiamerički protesti su izbili odmah nakon Trampove deklaracije u sredu

  • 6

Palestinska islamistička grupa Hamas pozvala je na ustanak protiv Izraela, nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad te jevrejske države, prenosi RT. Nakon ove odluke, Izrael je odlučio da pošalje dodatno vojno osoblje na Zapadnu obalu.

Tramp proglasio Jerusalim glavnim gradom Izraela, seli američku ambasadu tamo (VIDEO)

- Trebali bi da tražimo i da pokrenemo novu intifadu pred licima cionista - rekao je vođa Hamasa, Ismail Hanijeh prilikom svog govora, prenosi Rojters.

Antiamerički protesti su izbili odmah nakon Trampove deklaracije u sredu. Tom prilikom su Palestinci izašli na ulice, pozivaju da na tri dana protesta protiv tog poteza.

Foto: Tanjug/AP

Svetski lideri su zabrinuti zbog ove Trampove odluke i smatraju da bi to moglo da dovede do novih sukoba na Bliskom istoku.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je zahvalio Trampu na ovom potezu i istakao je da se nada da će i druge nacije slediti sličan primer.

Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, intifada je uobičajan naziv za ustanke Palestinaca protiv Izraela. Do sada su bile samo dve intifade.

Prva intifada počela je 1987. godine, počela je da se gasi 1991., a prekinuta je 1993., nakon potpisivanja Sporazuma iz Osla i uspostavljanja Palestinske Narodne Samouprave.

Druga intifada, poznata i kao Intifada el Aksa, označava izraelsko-palestinski sukob koji je počeo u septembru 2000. godine, nakon što je izraelski političar Arijel Šaron, tada vođa opozicijske stranke Likud, ušao na prostor jerusalimskih džamija (velika džamija se zove al-Aksa), gde je do 1. veka stajao jevrejski Hram.

Papa Franja je rekao da o ovom pitanju ne može da ćuti i govorio je o velikoj anksioznosti zbog ove odluke.

Foto: Tanjug/AP

- Ne mogu da ćutim. Duboko sam zabrinut zbog ove situacije koja se dešava poslednjih nekoliko dana. Jerusalim je jedinstveni grad. To je sveto mesto Jevrejima, hrišćanima i muslimanima, gde moraju da se poštuju sve religije i da postoji poziv na mir - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

U toku su protesti u gradu Vitlejemu između demonstranata i policije, zbog Trampove odluke da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA