≫ 

NA IVICI RATA: DAN GNEVA odnosi živote zbog Jerusalima, na stotine ranjenih na ulicama, SVETI GRAD ne može da spava! (FOTO) (VIDEO)

U sukobima Palestinaca i izraelskih bezbednosnih snaga, poginulo je šest, a ranjeno više od 1500 Palestinaca

  • 7

Palestinci su i u subotu, treći dan zaredom, izašli na ulice Zapadne obale i Pojasa Gaze zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu.

Haos na ulicama Geteborga: Muslimani napali sinagogu

Na protestima se okupilo na stotine ljudi, što je manje u odnosu na prethodni dan, navodi BBC.

Više od 600 Palestinaca protestovalo je u 20-ak gradova na Zapadnoj obali, navodi izraelska vojska, dodajući da su neki od demonstranata zasuli pripadnike bezbednosnih snaga kamenicama i "molotovljevim koktelima".

"Harec" navodi da je u severnom delu Izraela kamenovan autobus dok je prolazio kroz delove gde većinom žive arapske zajednica.

Foto: AP/Tanjug

NA POMOLU RAT

Na Zapadnoj obali juče su izbili sukobi Palestinaca i izraelskih bezbednosnih snaga, u kojima je poginulo šest, a ranjeno više od 1500 Palestinaca.

U Pojasu Gaze došlo je i do oružanih sukoba između pripadnika Hamasa i izraelske vojske za koje analitičari strahuju da bi se mogli pretvoriti u opšti rat.

Palestinci u Jerusalimu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze bili su pozvani na “Dan gneva”, čemu su se odazvale na hiljade ljudi i sukobile se s izraelskim vojnicima i policajcima. Iz palestinske enklave Gaze u petak je bila ispaljena raketa prema izraelskom gradu Sderotu. Prema izraelskim izvorima, jedan je projektil pao na parking i prouzrokovao veliku materijalnu štetu na više od desetak automobila.

Na raketiranje s palestinskih područja izraelski borbeni avioni odgovorili su napadom na poligon za vojnu obuku i uništili skladište oružja. U tom napadu četvoro Palestinaca je ubijeno a desetak povređeno.

Palestinski novinar Dib Hourani, koji se nalazi na Zapadnoj obali, kazao je za Večernji list da niko ne zna i ne može da predvidi u kom smeru će se razvijati ti sukobi.

Foto: AP/Tanjug

TRAMP NE ZNA ŠTA HOĆE

Ujedinjeni narodi zabrinuti su zbog haotične situacije i opasnosti od eskalacije nasilja, kazao je koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov Veću sigurnosti, koje je sazvalo poseban sastanak zbog Jerusalima na kojem su evropski predstavnici izjavili da američka odluka nije u skladu s rezolucijama Veća sigurnosti.

Da američki predsednik Donald Tramp ni sam ne zna što želi da postigne dokazuju i njegove izjave koje se svakodnevno menjaju. Sada poziva "na smirenost i umerenost“ , kao da živi u paralelnom svetu. Takođe, njegov portparol Raj Šah tvrdi da je Tramp bio upozoren da bi njegova odluka mogla da izazove nasilje i da je predsednik “potpuno bio svestan potencijalnih posledica”.

Tramp i dalje tvrdi da ostaje “privržen postizanju trajnog mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca” kao da je njegov potez bio podsticaj na mir, a ne na nasilje.

Foto: AP/Tanjug

KRŠENJE REZOLUCIJA 2334

Predstavnici Velike Britanije, Francuske, Švedske, Italije i Nemačke u UN-u odbacili su odluku Vašingtona o Jerusalimu nakon sednice Veća sigurnosti UN-a, poručujući da je Jerusalimm zajednička prestonica Izraela i Palestine.  Nekoliko država smatra da Amerika tom odlukom krši UN-ove rezolucije. Radi se o kršenju međunarodnih zakona, naglasio je egipatski veleposlanik Amr Abulata i spomenuo “okupirani grad”.

Njegov švedski kolega Olof Skog pomenuo je rezoluciju 2334. usvojenu 23. decembra 2016. koja naglašava da Veće sigurnosti neće priznati nikakvu promenu granica od 4. juna 1967. uključujući i status Jerusalimma, osim onih koje su strane dogovorile u pregovorima. Tu rezoluciju potvrdilo je 14 zemalja, a SAD bile su suzdržane.

Foto: AP/Tanjug

EU JE KUKAVICA

Inače,  češki predsednik Miloš Zeman kritikovao je Evropsku uniju, nazivajući je "kukavicom" zbog reakcije Brisela nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela.

- Evropska unija, kukavica, čini sve da propalestinska teroristička struja prevlada nad proizraelskom strujom. Kao dokaz, podsećam da je Evropski parlament nedavno odobrio govor osuđene palestinske teroristkinje, koja je ustvrdila da je borba protiv palestinske autonomije identična onoj protiv Jevreja u Aušvicu - rekao je Zeman govoreći o Lejli Kaled, članici Palestinskog nacionalnog veća, koja je 1969. učestvovala u otmici aviona, preneo je Index.hr.

Zeman je, na kongresu krajnje desničarske stranke SPD, podsetio da je i on u oktobru 2013. predložio preseljenje češke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

- EU je u četvrtak zbog Trampove odluke upozorila na mogućnost povratka "u još mračnija vremena od onih u kojima danas živimo  - kazao je Zeman (73) koji će se u januaru kandidovati za drugi mandat.

Foto: AP/Tanjug

Pogledajte snimke:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug / Večernj.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljudmila

    10. decembar 2017 | 11:02

    Zna Tramp sta hoce,da zakrvi,pa da miri,kao da cini dobro delo,vec tolikp puta videno od Amerikanaca

  • momci

    10. decembar 2017 | 10:56

    Tipicna Amerika, ne postuje rezolucije nepostuje volju naroda, zeli samo rat,rat i opet rat, jedna zla zemlja koja nikome dobro nije dobela....ima Boga, ima pzara, ima zemljotresa.....

  • Sasa

    10. decembar 2017 | 10:04

    Ma Tramp je 100% lud...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA