• 14

Pobeda GIROSA i KEBABA: Evropski parlament odbio da zabrani ova jela, Grci i Turci presrećni! A tek Srbi... (FOTO)

Za zabranu fosfata bila je potrebna većina od najmanje 376 glasova u EP, ali je za usvajanje tog predloga nedostajalo tri glasa

  • 14

Evropski parlament glasao je protiv zabrane ključnog aditiva koji se stavlja u meso za pravljenje turskog specijaliteta kebaba, kao i za grčki giros.

U Grčkoj vlada šok i neverica, EU zabranjuje prodaju girosa? I Srbi u panici, daju podršku "braći" na društvenim mrežama

Za zabranu fosfata bila je potrebna većina od najmanje 376 glasova u EP, ali je za usvajanje tog predloga nedostajalo tri glasa. Protiv zabrane je glasalo 373 poslanika, za 272, a 30 je bilo uzdržano.

Foto: Tanjug / AP

Proizvođači kebaba čekali su s nestpljenjem odluku evropskih poslanika, navodeći da im je fosfat neophodan da bi zamrznuto meso održali sočnim. Protivnici upozoravaju da upotreba fosfata povećava rizik od kardiovaskularih bolesti.

Glasanje je održano danas, a prigovor na korišćenje fosfata u kebabu nije skupio potrebnu većinu, što znači da će se u Evropskoj uniji i dalje prodavati kebab kakav se prodavao do sad.

Foto: Tanjug / AP

Ipak, važno je naglasiti i da su predlogu nedostajala samo tri glasa, kako je objavljeno na službenom Tviter profilu Odbora Evropskog parlamenta za okolinu, javno zdravlje, hranu i bezbednost.

Prvobitna vest je kao grom iz vedra neba pogodila Grke, koji su tražili "pravdu" za svoje nacionalno jelo.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Komentari

  • Tina

    Mi ne mamo specijalitete .... sve nam je bolje od domaćeg ...... uzas

  • Besha

    Talijani i francuzi zajedno sa americkim tovilistem zvanim mcdonalds na APARATIMA

  • Banja

    Turski kebab je najbolje brzo jelo na svetu ma kakav Mekdonalds!!!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima