Svetom luta 258 miliona migranata: Za 50% porastao broj izbeglica od 2000. godine, najviše njih se smestilo u ovu zemlju

- Pouzdani podaci i dokazi presudni su za borbu protiv predrasuda o migraciji i informisanje o migracijskim politikama - smatra Lju Zenmin, glavni podsekretar Odseka za ekonomska i socijalna pitanja

  • 1

Svoje države porekla napustilo je, prema procenama, 258 miliona ljudi koji sada žive u drugim zemljama, što je povećanje za 49 posto od 2000. godine, navodi se u najnovijem izveštaju Odeljenja Ujedinjenih nacija za ekonomska i socijalna pitanja.

U njihovim očima ispisane su najstrašnije ljudske sudbine: Ove 3 priče sledile su Srbiju!

- Pouzdani podaci i dokazi presudni su za borbu protiv predrasuda o migraciji i informisanje o migracijskim politikama - smatra Lju Zenmin, glavni podsekretar Odseka za ekonomska i socijalna pitanja, prenosi AP.

U ovom dvogodišnjem izveštaju, koji je objavljen u poneđeljak, na Međunarodni dan migranata, navodi se da se postotak međunarodnih migranata u svetu skromno povećao s 2,8 posto u 2000. godini na 3,4 posto ove godine.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nasuprot tome, broj migranata kao dela populacije koji živi u zemljama sa visokim dohotkom porastao je sa 9,6 posto u 2000. godini na 14 posto u 2017. godini.

U izveštaju se navodi i da ove godine dve trećine migranata živi u samo 20 zemalja.

Najveći broj, 49.8 miliona ili 19 posto od ukupnog broja migranata živi u SAD.

Foto: Tanjug/AP

Na drugom mestu po procentu migranata je Saudijska Arabija, na trećem Nemačka, a sledi Rusija. Na petom mestu je Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Ove nove procene brojeva migranata širom sveta obezbediće važnu polaznu tačku zemljama članicama kada budu počinjale pregovore o Globalnom sporazumu za sigurnu, uređenu i zakonitu migraciju - istakao je Lu, navodi se u saopštenju Ujedinjenih nacija.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale

    19. decembar 2017 | 13:06

    Ova informacija o broju emigranata i gde ih najvise ima ce iznenaditi mnoge nase komentatore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA