≫ 

Cela priča o devojčici, simbolu borbe Palestinaca: Udarala je izraelske vojnike, sada je uhapšena i preti joj zatvor! (FOTO) (VIDEO)

Video je snimljen tokom demonstracija u jednom selu na Zapadnoj obali u petak, a na njemu se vidi da se vojnici uzdržavaju da reaguju na šamare, guranje i udarce Palestinke

  • 3

Izraelski vojnici su uhapsili mladu Palestinku Ahed Tamimi (16), dan nakon što je na društvene mreže postavljen snimak na kom ona udara, šamara i šutira dvojicu njihovih pripadnika.

FOTO-UBOD: Strah i očaj u pogledu ovog dečaka nikog ne ostavlja ravnodušnim!

Palestinka je odvedena na ispitivanje, saopštila je policija. Pojedini mediji preneli su reči njenog oca da je uhapšena u toku noći, kao i da su, navodno, ona i njena majka pretučene. Tamimi je poznata po svojim učešćima na protestima protiv izraelske vojske.

Video je snimljen tokom demonstracija u jednom selu na Zapadnoj obali u petak, a na njemu se vidi da se vojnici uzdržavaju da reaguju na šamare, guranje i udarce Palestinke koja je, kako se veruje, pokušavala da izazove njihovu reakciju. Na snimku se vidi Tamimi i još jedna mlada devojka kako prilaze vojnicima nakon čega ona gura jednog. Pošto nije dobila reakcija od strane Izraelca, Tamimijeva je nastavila da ga udara. Vojnik nije reagovao, a nije se opirao ni u jednom momentu.

Vojnici su rekli da su pre incidenta i snimka koji je postavljen na internet, Palestinci bacali kamenje na njih iz kuća.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je da se neće samo ta Palestinka, Ahed Tamimi, suočiti sa posledicama svojih akcija, već ni "njeni roditelji ni okolina neće izbeći ono što zaslužuju", preneli su izraelski mediji.

Ministar je podržao vojnike koji nisu reagovali na provokaciju, ocenivši da su postupili u skladu sa naredbama. On je rekao da su izraelska odbrambene snage "najhumanije i drže se vrednosti koji nigde ne postoje", a da ta humanost ne sme biti na račun zastrašivanja i snage.

Uhapšena Palestinka je kćerka jednog od najistaknutijih aktivista u selu Nabi Salih. On je jedan od organizatora demonstracija koje se održavaju svake nedelje. Njen otac je rekao da je ona samo pokušavala da zaštiti porodičnu kuću tokom protesta 15. decembra povodom poteza SAD da proglase Jerusalim zvaničnom prestonicom Izraela. Nakon dva dana od pomenutih protesta je uhapšena.

Izraelski mediji navode da to nije prvi put da je Tamimi provocirala vojnike. Pre nekoliko godine ugrizla je vojnika koji je došao da uhapsi njenog brata. To se desilo 2015. godine kada je branila svog 12-godišnjeg brata od izraelskih vojnika.

Fotografiju tog incidenta možete da pogledate OVDE.

Foto: Profimedia/AFP

- Niko me ne prisiljava da se borim protiv okupacije. To radim jer viđam naseljenike svakodnevno kako sede, plivaju i igraju se na mojoj zemlji dok se ja plašim da će neko od nas biti ubijen - rekla je posle prvog incidenta za Al džaziru.

Izraelska vojska podržava vojnike, ali bez obzira na to proverava se da li su se s mladom devojkom mogli odnositi drugačije.

Otac uhapšene napisao je na Fejsbuk nalogu da su prilikom hapšenja vojnici odneli telefone, foto aparate, laptope i istukli mu ženu i decu. On je takođe rekao da se na snimku uzdržanost vojnika čini humanom, ali da su prethodno bacali kanistre sa suzavcem na kuće i polupali prozore.

Organizacije za ljudska prava optužuju Izrael da zloupotrebljava uhapšene palestinske maloletnike, kao i da su pojedini preživeli torturu prilikom privođenja.

Od januara do maja 2017. godine, 339 dece Palestinaca je uhapsio Izrael. Mnogi od njih trpe verbalno zlostavljanje i psihičko nasilje dok su u pritvoru, kako navode strani mediji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA