• 0

Izbori u Kataloniji koji neće rešiti probleme: Već je pričinjena velika ekonomska šteta, kompanije beže, kruzeri ne pristaju u Barselonu (FOTO)

Advokat Georg Abeg iz advokatske kuće "Redl i partner" veruje da će "duh nezavisnosti" i dalje visiti nad Katalonijom, bez obzira na to kakav će biti ishod izbora

  • 0

Građani španskog regiona Katalonije danas će na vanrednim izborima glasati za separatističke stranke ili protiv njih, a kako piše Dojče vele taj španski region već sada trpi ekonomske posledice zbog povećane nesigurnosti, što izbori neće popraviti.

Počeli regionalni izbori u Kataloniji: Danas se odlučuje o sudbini problematične španske pokrajine

Donedavno, Barselona je bila jedna od najatraktivnijih turističkih metropola Evrope, broj turista stalno je rastao, a prošle godine taj španski grad posetilo je skoro 7,5 miliona turista, piše DW navodeći da je ekonomija u Kataloniji, prema zvaničnim podacima, u prva dva kvartala 2017. porasla za 3,1 odsto u poređenju s 2016. godinom.

Kako se navodi, od početka katalonskog konflikta mnogo toga se promenilo - 3.000 preduzeća je od septembra preselilo svoja sedišta iz tog regiona, strani investitori zaobilaze Kataloniju, a i neki kruzeri sada se pre odlučuju da pristanu u Valensiji. Zbog svega toga broj posetilaca Barselone u četvrtom kvartalu godine pao je za sedam procenata.

Foto: Pixabay

- Štrajkovi, protesti, demonstracije i scenariji o nezavisnosti u katalonskom glavnom gradu su stvorili ambijent u kojem se mnogi više ne osećaju dobro - kaže advokat iz Madrida specijalizovan za privredno pravo Georg Abeg.

Advokat Georg Abeg iz advokatske kuće "Redl i partner" veruje da će "duh nezavisnosti" i dalje visiti nad Katalonijom, bez obzira na to kakav će biti ishod izbora.

- Ono što je već sada jasno jeste sledeće: Portugalija će verovatno da profitira od nesigurne situacije u Španiji - rekao je on navodeći da ta zemlja sa deset miliona stanovnika u ovom trenutku privlači privatne investitore i start-ap preduzeća.

Foto: Tanjug / AP

Za stanovnike Barselone moglo bi možda da bude i dobro ako njihov grad bude posećivalo manje turista jer je grad je početkom godine praktično pucao po svim šavovima, organizovani su i protesti protiv masovnog turizma, piše DW.

Međutim, za ekonomiju šteta nanesena imidžu grada ima dalekosežne posledice, ocenjuje Albert Peters iz udruženja nemačkih menadžera u Barseloni i dodaje da će, prema internim procenama proces oko nezavisnosti imati posledice po ekonomiju najmanje u narednih 10 godina, koliko će biti potrebno da "zacele rane" i da se poverenje ponovo izgradi.

Španski ministar privrede Luis de Gindos polazi od toga da će se, u slučaju jasne pobede stranaka koje se zalažu za jedinstvo zemlje na izborima u četvrtak 21. decembra, situacija ponovo normalizovati, ali španski profesor ekonomije Roberto Kenteno u to sumnja navodeći da problem ne može da se reši na izborima.

Foto: Tanjug / AP

- Time možda može ponovo da se uspostavi demokratija i ukine vanredno stanje, ali ne može da se reši konflikt između delova društva - kazao je Kenteno.

El Pais: Pudždemon će biti uhapšen čim kroči u Španiju

Bivši katalonski premijer Karles Pudždemon, koji se duže vreme nalazi u Belgiji, biće uhapšen onog momenta kada kroči u Španiju, piše španski list "El Pais".

Zbog toga je, u slučaju da Pudždemon pokuša da se vrati u zemlju, pojačan broj policijskih službenika na graničnom prelazu između Španije, na prostoru Katalonije, i Francuske, navodi list.

Španska vlada tražila je podršku Francuske, tako da će ta zemlja predati bivšeg premijera Španiji "za sat vremena", ako bude uhapšen u toj zemlji, prenosi "El Pais".

Foto: Tanjug/AP

Biračka mesta u Kataloniji, gde se održavaju regionalni izbori, otvorena su u 9 sati, trebalo bi da budu otvorena do 20 sati, a izbore obezbeđuje 13.000 policajaca, što je 5.000 više nego obično.

Prema pisanju lista, angažovano je i dodatnih 2.000 rezervnih službenika koji treba da obezbede da glasanje protiče bez trzavica.

Glavnu ulogu u obezbeđivanju izbora imaće regionalna katalonska policija Mosos sa 10.000 policajaca, kojima će pomoći 3.000 članova španske Nacionalne policije i Civilne garde, dok će 2.000 biti rezerve.

Broj policajaca povećan je zbog visokih tenzija, koje su dodatno podgrejane činjenicom da se nekoliko kandidata na izborima, uključujući i bivšeg katalonskog premijera i njegovog zamenika, Karlesa Pudždemona i Oriola Žunkeresa, suočavaju sa optužbama za pobunu zbog proglašenja nezavisnosti španske pokrajine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima