≫ 

Prava istina zašto Amerika podržava Izrael: Snimak koji za 7 minuta objašnjava 70 godina istorije (VIDEO)

Napominje da je 1948. godine kada je nastala država Izrael, došlo do raskola između Pentagona i Stejt departmenta oko toga kako da se reaguje na novu državu

  • 17

Nije tajna da SAD podržava državu Izrael još od njenog nastanka. Razlozi su brojni, a američki profesor, filozof, pisac i lingvista Noam Čomski je otkrio šta su pravi razlozi zbog kojih je njegova zemlja privržena Izraelu.

Čomski upozorava: Tramp bi mogao da izrežira teroristički napad kako bi ostao na vlasti

On kaže da je poreklo te podrške zalazi duboko u prošlost još od hrišćanskog cionizma, koji je veoma moćna sila. Ističe da je hrišćanski cionizam stariji od jevrejskog cionzma.

- Hrišćanski cionizam je nastao među britanskom elitom, a oni su podržali jevrejsku kolonizaciju Izraela. To je veliki deo britanske kulture, a isto je i u SAD - rekao je on.

Napominje da je 1948. godine kada je nastala država Izrael, došlo do raskola između Pentagona i Stejt departmenta oko toga kako da se reaguje na novu državu.

- Stejt department nije bio baš posvećen ciljevima države Izrael i brinuo je zbog izbeglica. Pentagon je bio impresioniran vojnom moći Izraela - ističe on.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Godine 1958. godine došlo je do velike krize u tom regionu, a Čomski ističe da je tada samo Izrael sarađivao sa Velikom Britanijom i Amerikom.

- Izrael je 1967. godine uništio sekularni arapski nacionalizam koji je predstavljao veliku pretnju po SAD. Tada su podžali radikalni islam kao i SAD, što se nastavilo i kasnije - kaže on.

Naglašava da je tokom poslednjeg rata u Gazi, Izrael ostao bez municije i da mu je upravo SAD obezbedio dodatne količine iste.

- Amerika smatra Izrael svojom ofšor vojnom zonom, a tu su i bliske veze tajnih službi ove dve zemlje - rekao je on.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zora

    22. decembar 2017 | 16:37

    Izrael je stvorio svoju drzavu na kradji tude teritorije i smatraju da i danas imaju puno pravo da nastave kradju Palestine. Niko nista ne govori zbog holokausta nad njima a ovi pa profitiraju do maksa znajuci da se nece ni oglasiti.Jadni Palestinci,kako ih samo maltretiraju.

  • VOTA

    22. decembar 2017 | 16:32

    Politicki interes Amerike stoji iza svega mogu Izrael da koriste protiv arapa stalno.Zasto nisu jevraje prihvatili pocetkom drugog sv.rata mogli su da spasu milione zivota a oni su cak I vracali brodove nisu ih primali.

  • NemanjaŽivković

    23. decembar 2017 | 10:23

    Zaboli me lakat za Palestince. Uopšte ne kapiram odakle tolika potreba da se mi Srbi stavljamo na stranu Palestine. Da li smo glupi ili retardirani pa ne shvatamo da je prirodno i logično da navijamo za Izrael. Osim što je prirodno i taktički i strateški bi bilo idealno imati Izrael za najprijateljskiju moguću zemlju. Ko je kome šta uzeo i ko je gde došao je isuviše kompleksno pitanje. Što se tiče analogije sa Kosovom, prva i osnovna stvar je to da je nemoguće porediti Šiptare sa Izraelcima. Kome to nije jasno taj je lud ili glup. Drugo nikakve doslednosti u ovoj našoj civilizaciji ne prolaze to se pokazalo milijardu puta, a samo na našoj koži smo to osetili. Jevreji su naša braća, a Palestinci teško da mogu biti naša braća. Kome ovo nije jasno neka se malo informiše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA