Najveće kontroverze i skandali u 2017. godini: Zbog ovih turbulencija u svetu, svi se pitaju šta nas očekuje sledeće

Ova godina je bila godina kontroverzi!

  • 0

Godina za nama ostaće upamćena uglavnom po lošim stvarima koje su se desile, a u kojem su prednjačili skandali i kontroverze. Iako je bilo nade da će ova biti bolja od loše 2016. godine, ona je samo bila njen još gori nastavak, kako mnogi analitičari i stručnjaci tvrde.

Najveći pobednici i luzeri u 2017. godini: Na listi najboljih i najgorih je čak i jedan VOZ, ali i BALKAN (FOTO) (VIDEO)

U 2017. godini smo bili svedoci raznih skandala, političkih, holivudskih, sportskih, ekonomskih...od kojih su neki zavredili više pažnje od ostalih. Mediji su se složili u jednom - ova godina je bila godina kontroverzi.

Od rajskih papira do seksualnog uznemiravanja u Holivudu, a koje je otvorilo isto pitanje i u drugim oblastima društva, bili su u fokusu pažnje medija.

Izdvojili smo one koje su se najviše komentarisali u 2017.

Foto: Pixabay

RAJSKI PAPIRI

U novembru je objavljeno 13,4 miliona dokumenata koje je od nepoznatog izvora dobio nemački list Zidojče cajtung, a koji je i pre toga pokrenuo objavljivanje "Panamski papira".

Dobar deo dokumenata "Rajskih papira", njih 6,8 milona, odnosi se na poslovanje advokatske firme "Eplbi" koja pruža korporativne usluge i ima kancelarije od Bermuda do Mauricijusa, a tu je i 19 korporativnih registara koje vode vlade sa ofšor područja poput Kajmanskih ostrva i Sent Kitsa. Milioni dokumenata pokrivaju decenije of šor poslovanja od 1950. do 2016. godine pa tako i razotkrivaju svetske tokove novca koji dosad nisu bili poznati široj javnosti.

"Rajski papiri" otkrili su poslovanja najbližih saradnika svetskih lidera – američkog predsednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, engleske kraljice, poznatih muzičkih zvezda poput Madone i Bona Voksa, velikih korporacija među kojima su "Nike“ i "Apple“, kao i jednog od osnivača kompanije "Microsoft“.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis, Pixabay

Spominje se na primer i aktuelni američki ministar trgovine Vilbur Ros, argentinski ministar finansija Lusi Kaputo, te kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos. U "Rajskim papirima" spominju se imena najmanje 120 političara i desetine svetski poznatih "faca", a dokumenti koji su iscurili pokazuju kompleksne šeme kojima se može legalno izbeći plaćanje poreza u matičnoj državi.

RUSKO MEŠANJE U PREDSEDNIČKE IZBORE U SAD

Tokom cele godine pričalo se o "ruskoj aferi", odnosno hibridnoj upletenosti Rusije u predsedničke izbore u SAD sa ciljem da Donalda Trampa dovede na vlast.

Kancelarija američkog specijalnog savetnika Roberta Malera, koji se bavi ovim slučajem, potrošila je oko 3,2 miliona dolara za istragu o navodnom ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. godine.

Novac je, kako se navodi u izveštaju ministarstva, utrošen od sredine maja kada je istraga počela do 30. septembra ove godine. Tim sredstvima su obuhvaćene zarade 17 advokata koji rade u istrazi, kao i specijalnih agenata, službenika, troškovi za putovanja, rentiranje, nabavku opreme i drugo.

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je navode o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore i rekao da takve optužbe šire protivnici Trampa kako bi umanjili njegov legitimitet.

Foto: Tanjug/AP

Američke obaveštajne agencije zaključile su da je Vladimir Putin rukovodio kampanjom čiji je cilj bio da se utiče na rezultat izbora u SAD, odnosno da se podrži pobeda Trampa nad Hilari Klinton. Tramp je odbacio navode da je njegov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom.

ME TOO

U oktobru ove godine "Njujork tajms" objavljuje priču o tome da na desetine žena iz filmske industrije optužuju producenta Harvija Vajnstajna za seksualno zlostavljanje. Ešli Džad, Gvinet Paltoru, Mira Sorvino, Anđelina Džoli, Selma Hajek neke su od glumica koje su o tome javno progovorile.

Vajnstajn je prezren, dobiva otkaz i biva izbačen iz američke filmske akademije. Njegov slučaj bio je početak razotkrivanja prakse seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u hramu svetske filmske umetnosti. Izlazi na videlo i holivudska hipokrizija jer su mnogi znali što Vajnstajn radi, ali su ćutali.

Koje nedelje kasnije glumac Entoni Rep objavljuje da ga je kao dečaka seksualno napastovao Kevin Spejsi. Glumac je to priznao, ali pripisao alkoholu i izvinio se. Medijsku pažnju pokušao je da skrene objavom da je homoseksualac. Nije uspeo da se izvuče jer su počeli stizati i drugi dokazi da se radi o još jednom holivudskom seksualnom predatoru. Netfliks ga nakon toga izbacuje sa snimanja serije "Kuća od karata", a glumčev portparol objavljuje da glumac kreće na neko nedefinisano lečenje.

Foto: Tanjug/AP

Afera se nije zaustavila na filmskoj industriji već se proširila izvan Holivuda i Amerike. Istrage su počele u Evropskom parlamentu i u Velikoj Britaniji.

"Tajm" stoga za osobe godine bira hrabre žene koje su progovorile o seksualnom nasilju. Razotkrivanje Vajnstajnovog ponašanja podstaklo je milone da putem društvenih mreža i haštaga MeToo otkriju svoje priče o sličnim iskustvima na radnom mestu i drugde.

- Radi se o najbržoj društvenoj promeni koju smo videli u nekoliko decenija - objavilo je uredništvo "Tajma".

BEBA ČARLI

Jedanaestomesečni dečak Čarli Gard, koji se nalazio usred spora u vezi sa daljim tokom lečenja, preminuo je u julu.

Dečak, koji je patio od veoma retkog genetskog poremećaja koji izaziva oštećenje mozga i slabljenje mišića, bio je predmet sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je lečila. Dečak nije mogao da diše bez aparata, da vidi, čuje i guta.

Vest o borbi njegovih roditelja obišla je svet.

Foto: Tanjug/AP

Roditelji su očajnički pokušavali da sa bolnicom postignu dogovor koji bi im omogućio da s njim provedu nekoliko dana van bolnice pre nego što dečak bude isključen sa aparata.

Čarlijevi roditelji ranije su od bolnice tražili mogućnost da dete odvedu na eksperimentalno lečenje u Sjedinjene Američke Države, što su odbili britanski sudovi i Evropski sud za ljudska prava jer prema njihovom mišljenju to nije u interesu deteta.

Međutim, lekari u dečijoj bolnici u Londonu, u kojoj se Čarli lečio, doneli su odluku da dečak treba "dostojanstveno da umre", a lekarsku odluku potvrdili su i sudovi u Velikoj Britaniji.

ZABRANA RUSKIM SPORTISTIMA

Početkom decembra saopšteno je da će ruski sportisti moći će da se takmiče na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji koje se održavaju u februaru u Pjong Čangu, ali bez državnih obeležja.

To znači da će se Rusi takmičiti bez zastave i bez himne, a ruske sportske povorke neće biti na ceremoji otvaranja.

Foto: Tanjug/AP

Zabrana takmičenja Rusa je direktna posledica velike višegodišnje istrage koju je MOK uz pomoć svetske antidoping agencije sproveo protiv velikog broja sportista iz najprostranije zemlje na svetu, koji su, kako se pokazalo, sistematski bili dopingovani, u čemu su učestvovali i visoki funkcioneri OK Rusije. Kako je dokazano, ljudi iz vrha OK Rusije komandovali su i uklanjanjem dokaza o dopingu sportista tako što su krišom menjali sadržaj bočica u kojima se nalazio urin.

Vladimir Putin, predsednik Rusije, oglasio se povodom odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta koju je nazvao "ponižavajućim kompromisom".

Takođe, ukoliko neko od ruskih takmičara osvoji medalju, ona neće biti pripisana njegovoj zemlji.

Pored toga, u Koreju na Olimpijske igre zabranjen je dolazak svakom funkcioneru iz Olimpijskog komiteta Rusije.

JERUSALIM

Američki predsednik Donald Tramp objavio je početkom decembra da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela i time izazvao bes svetske zajednice, a najviše muslimanskih zemalja. Ovim potezom Tramp je dao u potpunosti vlast Izraelu nad najsvetijim mestima, među kojima su i muslimanska, i ignorisao upozornja evropskih i arapskih lidera.

Foto: Tanjug/AP

- Procenio sam da je vreme da Jerusalim zvanično priznamo kao prestonicu Izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti - rekao je Tramp, obrativši se u Beloj kući, dodajući da je priznanje Jerusalima odavno trebalo da se uradi i da je u najboljem interesu SAD.

On je rekao da priznanje potvrđuje "očiglednu" činjenicu da je Jerusalim sedište izraelske Vlade, uprkos tome što je sporni status tog grada jedan od ključnih elemenata u izraelsko-palestinskom sukobu.

Hamas je izjavio da je Trampovo priznanje i odluka da se tamo preseli američka ambasada "otvara vrata pakla". 

Sa njim se nije složio ostatak sveta, pa je došlo i do hitne vanredne sednice u Generalnoj skupštini UN gde se glasalo o rezoluciji o Jerusalimu. na  Generalna skupština UN je sa 128 glasova "za" i 9 "protiv" proglasila američko priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela ništavnim. Trideset pet zemalja je bilo uzdržano.

Foto: Tanjug / AP

Protiv Rezolucije kojom se odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela proglašava ništavnom bile su SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo.

Na sednici se ponovo glasalo o nacrtu rezolucije UN o povlačenju odluke predsednika SAD.

SAD su nekoliko dana pre toga uložile veto na takvu rezoluciju, a glasanje nije bilo obavezujuće, ali je imalo političku težinu.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA