≫ 

Stupio na snagu brutalni zakon: Kazna od 50 miliona evra za neprimereni sadržaj na internetu

Zakon će se na početku najviše fokusirati na Fejsbuk, Tviter i Jutjub

  • 1

Od ponedeljka se u Nemačkoj primenjuje strogi novi zakon kako bi se stalno na put govoru mržnje koji je sve češći na društvenim mrežama. Firme koje u roku od 24 časa od prijave, ne uklone sadržaj neprimereni sadržaj, mogle bi da dobiju kaznu i od 50 miliona evra.

Kako da prepoznate da li vam je dete žrtva sajber nasilja: Obratite pažnju na njegovo ponašanje, ono pokazuje da li je maltretiran (FOTO) (VIDEO)

U Nemačkoj su pre dve nedelje u roku od 24 časa, uhapšene 32 osobe, jer su širile mržnju kao i zbog pretnji koje su objavljivali na internetu.

Zakon o nadzoru mreža (NetzDG) koji je stupio na snagu u oktobru prošle godine, počeo je da se primenjuje posle tri meseca kako bi firme imale vremena da se priviknu na nova pravila, piše BBC.

Zakon će se na početku najviše fokusirati na Fejsbuk, Tviter i Jutjub, ali će se pratiti i Gugl, Instagram, Redit i ruska verzija Fejsbuka, VK.

U Nemačkoj je na društvenim mrežama strogo zabranjeno isticanje nacističkih obeležja, neonacističke propagande i negiranje holokausta. Oni koji primete takve stvari na društvenim mrežama, ne moraju biti njeni korisnici da bi mogli da prijave prekršaj. To mogu učiniti putem onlajn formulara upućenog Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Foto: Tanjug/AP

Još 2015. godine Tviter, Gugl i Fejsbuk su uveli sličan mehanizam, ali se u većini slučajeva nisu pridržavali roka od 24 časa. Jedino je Jutjub radio na vreme.

Nemačka policija je prošlog leta intervenisala čak 36 puta, tako što je ulazila u stanove i hapsila osobe koje su na društvenim mrežama postavljale nezakonite objave.

Mnoge organizacije u Nemačkoj se bune protiv ovog zakona, poput Ekstremne desne stranke za Nemačku (AfD), međunarodna organizacija Reporteri bez granica, kao i brojni aktivisti za slobodu interneta, bojeći se da bi vlada mogla da iskoristi zakon za sprečavanje slobode govora.

- Moguće je da kancelar preuzme uticaj nad kriterijima. Ministarstvo pravosuđa ima pristup implementaciji mehanizama za brisanje koje su uvele društvene mreže - rekao je pravni stručnjak Simon Asion.

Foto: Pixabay.com

Neprofitna organizacija Digitalno društvo, smatra da je zakon smišljen na brzaka i kako samo gura veliki društveni problem u ruke internet firmi, piše jutarnji.hr.

- Borba protiv kažnjivog govora mržnje je zadatak za clo društvo, a može biti uspešan samo kroz pažljivo promišljen, koherentan koncept putem zajedničkih nastojanja civilnog društva - rekao je direktor Digitalnog društva Volker Trip.

Evropska komisija je krajem septembra objavila smernice za društvene mreže kojima ih poziva da brže reaguju na nedozvoljeni sadržaj.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Renata

    3. januar 2018 | 16:03

    I kod nas postoji zakon ali se ne primenjuje. U nekoj stampi se slobodno iznose antisemitske ideje i siri se verska netrpeljivost. Stampaju se i prodaju knjige poput Protokola cionskih mudraca, sto je u Nemackoj odavno zabranjeno. Moze se kupiti i Hitlerova knjiga- Moja borba. Razni kvazi istoricari na televiziji iznose teorije zavere gde su Jevreji glavni akteri. I nikom nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA