≫ 

Nemci su za Božić građanima plaćali da više troše struju: Nikom nije bilo jasno zašto to rade, a oni su imali dobar razlog za to

Isključivanje sistema obnovljivih izvora iz mreže bilo im je skuplje nego da pojeftine struju

  • 1

Mnogi evropski portali s neuobičajeno velikom pažnjom pisali su oko Božića i Nove godine o neobičnoj praksi Nemačke koja je svojim građanima u vreme praznika plaćala da više troše struju.

I dok ostatku Evrope i nije bilo najjasnije zašto je vlada ove države napravila taj korak, Nemci su i očekivali tako nešto - isključivanje sistema obnovljivih izvora iz mreže skuplje je nego prolazno pojeftinjenje struje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Struja nije bila jeftina, a ni besplatna - njena cena je bila negativna a ljudi su zarađivali ako su je trošili.

Kao i u Srbiji, i u Nemačkoj je tokom Božića spoljašnja temperatura vazduha bila neuobičajeno velika. To je nateralo narod da praznik provede na otvorenom, dok većina fabrika nije radila.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Ove baterije bi mogle da zamene nuklearne elektrane i neobnovljive izvore energije!

Shodno osnovnim zakonima ekonomije, potražnja struje je pala, dok je proizvodnja bila prevelika. Nešto je zato moralo da se uradi.

Gde čuvati svu energiju?

Kako je Nemačka u poslednjih nekoliko decenija uložila oko 200 milijardi evra u obnovljive izvore energije, nije joj bilo svejedno kada je uoči Božića objavljen podatak o ceni energije koja je bila ukupno negativna 31 sat.

Foto: Tanjug/AP

Problem je u tome što se tehnologije eksploatacije obnovljivih izvora razvijaju mnogo brže od tehnologija njihovog skladištenja koje predstavlja slabu kariku u sistemima čuvanja električne energije.

OVO MOGU SAMO JAPANCI: Smislili su kako da izbegnu katastrofu i transformišu u nešto što će im promeniti živote (VIDEO)

Obnovljivi izvori energije ne proizvode se u skladu s potrošnjom. Oni proizvode puno kada energije ima, na primer puno sunčanih ili vetrovitih dana, a proizvode malo ili ništa kada je vreme oblačno ili bez vetra, piše Index.hr.

Iako Međunarodna agencija za energiju procenjuje da će udeo obnovljivih izvora do 2040. biti oko 40 posto, stručnjaci upozoravaju kako se problem skladištenja energije neće lako rešiti do kraja 21. veka.

Reverzibilne hidrocentrale kao moguće rešenje

Tehnologija skladištenja energije razvija se mnogo sporije. Brojne kompanije koje su pokušale da razviju neke nove tehnologije skladištenja jednostavno su propale.

Foto-ilustracija: pixabay.com, Wikimedia/Pierre-Selim Huard

Za razvoj inovativnih, a isplativih tehnologija skladištenja potrebno je dosta vremena, a tržište još nije dovoljno veliko. Osim toga, za trenutne potrebe manjih potrošača, poput automobila i aviona, litijum-ionske baterije dovoljno su dobre, a njihove su cene poslednjih godina padale puno brže nego što je iko očekivao.

Za najkasnije tri godine Srbija će dobijati 600 megavata struje iz obnovljivih izvora

S druge strane, ion-litijumske baterije koje trenutno nemaju konkurenciju baš i nemaju budućnost kao jeftina tehnologija za skladištenjem velikih količina energije potrebnih za energetske sisteme.

Za velike sisteme trenutno je najbolje rešenje skladištenje energije u tzv. "reverzibilne hidrocentrale".

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

U njima se u svetu trenutno skladišti oko 96 posto sve energije. Ona se koristi za pumpanje vode s nižih nadmorskih visina u rezervoare na višim nadmorskim visinama. Kada je proizvodnja obnovljivih izvora veća od potrošnje, a cena energije najniža ili eventualno negativna, voda se pumpa.

Kinezi prave pravcati grad-šumu: Najzelenije naseljeno mesto na planeti izgledaće neverovatno (FOTO)

Kada su potražnja i cena najveće a proizvodnja obnovljivih izvora najmanja, voda se iz rezervoara ispušta u turbine i one proizvode električnu energiju.

Ovo rešenje ima svojih ograničenja - rezervoari u koje se može pohranjivati voda uglavnom su neuporedivo manji od akumulacijskih jezera koja koriste hidrocentrale.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruža

    9. januar 2018 | 14:07

    Aha! Sad troši!? A kad smo bili pod restrikcijama u 4 grupe? Sećate se?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA